Computerul ar trebui interzis copiilor până la 9 ani

19

Dacă un copil nu ştie încă să scrie dar navighează pe Internet mai bine decât părinţii săi, există puţine motive de bucurie. Cu greu va fi „geniuľ’ familiei, dimpotrivă, randamentul său şcolar va fi compromis, scrie Corriere della Sera.

Această previziune îi aparţine unui psiholog de primă mărime de la Royal Society of Medicine, Dr. Aric Sigman, care a cerut guvernului britanic să intervină, interzicând sau cel puţin limitând folosirea computerului de către copiii sub 9 ani.
În prima copilărie, a explicat expertul britanic, copilul trebuie să descopere lumea reală înainte de cea virtuală. În locul PC-ului, celularului şi telecomenzii ar trebui preferate activităţi mai sănătoase şi tradiţionale, atât în ceea ce priveşte studiul cât şi timpul liber.

Cei mai mici trebuie să atingă, să guste şi să deplaseze obiecte reale mai degrabă decât să clicheze cu mouse-ul pe icoanele colorate. Cel puţin în anii şcolii primare copiii ar trebui protejaţi într-o zonă „technology free”, cu 0 biţi.
Sigman este convins că computerul, dacă este folosit prematur, încă de la grădiniţă, riscă să compromită capacitatea cititului şi calculului matematic. El va deveni un mic magician al tastaturii dar nu va şti să deseneze un copac, să facă adunări sau să înveţe o poezie.

Referirea priveşte aşa-numitul „Nappy Curriculum” (nappy de la scutec), protocolul dorit de laburişti pentru a introduce folosirea tehnologiilor înainte de vârsta de 5 ani. La 22 de luni sunt învăţaţi deja cum să deschidă şi să închidă calculatorul şi televizorul. Un bombardament prematur, susţine medicul de la Royal Society of Medicine.

Opinia sa coincide cu cea a psihologului Anna Oliverio Ferraris: „Înainte de a intra în lumea jocurilor video, copilul trebuie să facă experienţe în cea reală, unde se poate deplasa în spaţiu. Mişcarea este fundamentală pentru învăţare şi dezvoltarea creierului”.
Şi viteza de executare a PC-ului este dăunătoare. „Copilul învaţă să delege unele proceduri maşinii, în timp ce la vârsta evoluţiei, de la 3 la 6 ani, este bine ca mintea să depună eforturi. Orbită de prea mulţi stimuli însă, ea se resimte: copiii pierd capacitatea de a stabili conexiuni între lucruri”, spune Ferraris. Este mult mai bine să fie trimişi să se joace în parc. „Un coleg de joacă adevărat solicită inteligenţa socială”, mai afirmă Ferraris.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News