Conservatorii britanici vor forţa BBC să facă publice salariile vedetelor sale

21

BBC va fi forţat să dezvăluie salariile uriaşe pe care le plăteşte unora dintre angajaţii săi vedetă dacă conservatorii vor veni la putere, ca parte a unui plan de măsuri menit să reducă costurile postului public de radio şi de televiziune, dezvăluie cotidianul britanic The Daily Telegraph.

Astfel prezentatoii BBC care câştigă mai mult decât primul ministru ‘vor fi numiţi şi puşi la ziď la câteva săptămâni după ce conservatorii lui David Cameron vor câştiga alegerile generale.
Această ameninţare, comentează The Telegraph, vine în pofida anunţului făcut marţi de BBC privind o strategie pentru a combate mânia publicului şi a politicienilor pe fondul acuzaţiilor că postul a folosit în mod abuziv banii contribuabililor într-o încercare de a domina mass-media.

În ceea ce a fost interpretată ca o încercare de a-i linişti pe conservatori, BBC a declarat că va închide două staţii radio digitale, va reduce cheltuielile alocate site-ului său şi va redirecţiona banii de la programele americane şi de la evenimentele sportive în favoarea programelor pentru descoperirea de talente pe plan intern, concentrându-se în acelaşi timp pe programe de calitate.

Cu toate acestea, propunerile şi-au atras critici după ce s-a aflat că sumele vor fi direcţionate către alte secţii ale BBC în loc să fie returnate publicului. Conservatorii lucrează la propriul lor plan de a reduce din dimensiunea corporaţiei, care în prezent primeşte 3,6 miliarde de lire pe an din banii contribuabililor.
Deschiderea acestei corporaţii monitorizării publicului este considerată crucială pentru punerea la zid a BBC pentru a o determina să renegocieze sute de contracte cu figuri extrem de cunoscute.

Fondurile BBC ar urma să fie reduse dacă David Cameron ajunge premier. Jeremy Hunt, ministrul din umbră al culturii, susţine că este ‘improbabiľ ca BBC să argumenteze pentru o creştere a taxei pentru postul public. Deşi nu s-a luat încă nicio decizie, el a avertizat că nu este exclusă o scădere a taxei de la actuala sumă de 142,50 lire sterline.

‘Dezvăluirea şi punerea la ziď a câştigurilor starurilor BBC va fi folosită pentru a iniţia o reducere generală a cheltuielilor din sectorul public. Hunt este de părere că, dacă conservatorii vor veni la putere, va exista ‘o transparenţă totală’ în privinţa salarizării angajaţilor din acest sector. ‘Publicul trebuie să ştie ce plăteşte’, a adăugat el.
Reducerile salariale vor fi o parte a renegocierii taxei pentru serviciul public de televiziune prevăzută pentru 2012.

BBC cheltuieşte în momentul de faţă 54 de milioane de lire sterline pe staruri tv care câştigă peste 150.000 de lire pe an şi alte 16 milioane de lire pe cele care câştigă între 100.000 şi 150.000 pe an. Spre exemplu, Jonathan Ross, care părăseşte BBC în această vară, este plătit cu 6 milioane de lire sterline pe an, aproape 3 la sută din întregul buget dedicat ‘talentelor’.

Printre vedetele cu salarii uriaşe se numără Fiona Bruce, despre care se spune că primeşte 500.000 de lire sterline pe an pentru citirea ştirilor şi prezentarea emisiunii ‘Antiques Roadshow’, şi Graham Norton, care ar câştiga 2 milioane de lire sterline pe an.
Ca parte a reformelor pe care este dispus să le facă, BBC a promis doar să dezvăluie suma totală cu care îşi plăteşte vedele, nu salariile fiecăreia dintre acestea, şi a admis că este pregătit să opereze o reducere a taxei pentru serviciul public de televiziune.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News