Peştele de crescătorie este la fel de bun pentru sănătate precum cel din mediul natural ?

Peste tot în lume, consumul de peşte a crescut semnificativ în ultimele decenii.

Recomandările actuale privind nutriţia invită la un consum crescut, mai ales pentru protecţia împotriva bolilor cardiovasculare, fără a preciza originea – din mediul natural sau de crescătorie – şi fără a ţine seama de importantele probleme de etică ridicate de pescuitul excesiv al acestor peşti în toate mările globului. În ultimul său număr, Food Today, buletinul Consiliului European de informare asupra alimentaţiei, revine la această chestiune, arată săptămânalul francez Le Point.

În Uniunea Europeană (UE), capturile de peşte s-au redus, în timp ce consumul a crescut cu cel puţin 10% în ultimii zece ani. Diferenţa este compensată de crescătorii, mai ales pentru somon, crap şi păstrăv. Însă heringul, tonul, scrumbia şi sardina sunt numai peşti ce se găsesc în stare sălbatică.

Valoarea nutriţională a peştilor din mediul natural depinde de mulţi factori, greu controlabili, cum ar fi sezonul de pescuit, alimentaţia, zona geografică, stadiul de dezvoltare şi vârsta, precizează documentul UE. Alimentaţia peştilor din crescătorie este strict controlată. Altfel spus, regimul peştilor de crescătorie nu este supus variaţiilor sezoniere, iar conţinutul în lipide al cărnii lor este mai constant decât la peştii din mediul natural.

Este o veste liniştitoare pentru că, dacă este să dăm crezare estimărilor, stocurile de peşti sălbatici vor scădea dramatic în următorii 40 de ani. În spaţiul maritim al UE, numai puţin peste 10% din stocurile de peşti sunt durabile. Chiar dacă unele studii au arătat că nu există diferenţe de gust sau de calitate nutriţională între cele două tipuri de peşti, consumatorii apreciază că peştele din mediul natural este mai bun pentru sănătate şi mai gustos, încheie Le Point.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata