Critica europeană a avut efect asupra senatorilor români

3

Convocată la solicitarea preşedintelui României Traian Băsescu, sesiunea extraordinară a Parlamentului român a intrat marţi într-un stadiu final: a început şedinţa în plen a Senatului, principalul obiectiv al Camerei Superioare fiind cel de a modifica Legea privind Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI). Această agenţie a fost creată în 2007, în scopul luptei împotriva corupţiei la vârf relatează corespondentul ziarului rus Vremia Novostei.

Înainte de aceasta, aminteşte jurnalistul rus, Senatul român ‘diluase’ atât de tare conţinutul legii, încât Comisia Europeană a adus critici dure Bucureştiului, acuzându-i pe legiuitorii români că blochează anchetele pe marginea proceselor intentate unor foşti miniştri şi unui premier.
Consiliul Suprem al Magistraturii a fost criticat pentru încercarea de a-i scoate din ‘bătaia focului’ pe acei oficiali care s-au făcut vinovaţi de ilegalităţi pe linia achiziţiilor de stat. După aceasta, Curtea Constituţională a declarat – la solicitarea preşedintelui Băsescu – neconstituţională noua versiune a Legii ANI şi documentul s-a reîntors în Parlament.

Săptămâna trecută, camera inferioară a Parlamentului român a restabilit multe prevederi importante din forma iniţială a Legii. Acum, înalţii funcţionari vor fi obligaţi din nou să-şi declare proprietăţile imobiliare (este adevărat, fără precizarea adresei), conturile bancare, cardurile de credit şi alte valori. De asemenea, trebuie anunţate contractele încheiate de persoane fizice (aceiaşi înalţi funcţionari) cu statul.

Aceste prevederi se extind asupra liderilor de sindicat şi a membrilor Consiliului Economic şi Social (CES, organism consultativ creat în mai pe lângă preşedinţie, cu participarea reprezentanţilor angajatorilor, sindicatelor şi guvernului).
oate aceste persoane vor putea fi verificate timp de trei ani după părăsirea funcţiilor oficiale, iar dacă se va descoperi că deţin bunuri materiale dobândite ilegal, ele vor fi confiscate şi se va deschide dosar penal, precizează jurnalistul rus.
Astfel, mingea s-a aflat din nou în terenul Senatului.

‘România şi-a asumat în faţa UE obligaţia de a eradica corupţia în interiorul clasei sale politice şi de aceea Legea ANI este considerată de Bucureşti şi Bruxelles un instrument important’, a explicat pentru Vremia Novostei analistul politic Stelian Tănase.
Odată cu intrarea în vigoare a primei variante a legii, ‘politicienii s-au confruntat cu mari probleme în ceea ce priveşte conflictul de interese şi declaraţiile privind situaţia lor materială, şi din acest motiv s-a făcut totul pentru ca legea să fie golită de conţinut’.

De asemenea, în opinia lui Tănase, documentul oferă un ‘motiv pentru lupta politică internă’, în condiţiile în care ‘guvernul liberal-democrat slăbeşte pe zi ce trece, iar opoziţia – social-democraţii şi liberalii – îşi întăreşte poziţiile’.
O a doua temă care a prilejuit dispute aprinse în Senatul României a fost problema majorării TVA de la 19 la 25 procente, în condiţiile în care Comisia pentru economie, în care domină social¬democraţii, respinsese proiectul guvernului de majorare a TVA în regim de urgenţă.

Totuşi, ‘acest pas, împreună cu tăierea, din iulie, cu 25% a salariilor bugetarilor, trebuia să constituie de fapt pachetul de măsuri anticriză extraordinare’, aminteşte Tănase, conchizând că ‘lui Traian Băsescu şi guvernului său le fuge pământul de sub picioare’. Senatorii social-democraţi au atenţionat că nu vor participa la un vot repetat pe marginea legii ANI, dar că vor asigura cvorumul necesar.

După cum precizează corespondentul rus, social¬democraţii sunt ocupaţi în prezent în special de pregătirea unui nou vot de neîncredere la adresa guvernului. La mijlocul lui iunie, împreună cu liberalii, ei au mai încercat să doboare guvernul, însă nu au avut succes.
Acum, opoziţia speră că în toamnă va avea susţinerea unei părţi a liberal-democraţilor aflaţi la guvernare şi în rândul cărora se observă diferenţe de opinie. Social-democraţii consideră că este necesară înlăturarea guvernului lui Emil Boc, pentru ca apoi să fie creat un executiv tehnocrat şi de tranziţie, care să organizeze alegeri parlamentare anticipate, precizează în final jurnalistul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata