Criza, o selecţie naturală a excelenţei feminine?

Criza economica nu se uita la fata nimanui, ia locurile de munca fara a face deosebire de sex. Cifrele spun insa ca acest “tsunami” loveste mai mult barbatii decât femeile, operând astfel o prima reechilibrare intr-o panorama a locurilor de munca, pe care mii de batalii pentru oportunitati egale nu au obtinut-o niciodata.

Este oare aceasta marea ocazie pentru a ocupa posturi importante si a obtine vizibilitate? – se intreaba revista italiana L’Espresso. Poate ca este prea devreme pentru a vorbi de o tendinta autentica.

Cu toate acestea, da de gândit un studiu al Comisiei Europene – “Equality between women and men in a time of change” – in care se noteaza ca “recesiunea afecteaza mai multi barbati decât femei, un indiciu ca multe sectoare in care s-a simtit povara crizei sunt predominant masculine”.

În opinia Bruxelles-ului, criza poate deveni o oportunitate: “Trebuie sa se ridice manusa provocarii si sa se implementeze politicile active pentru locurile de munca destinate femeilor, sistemele de flexibilitate si siguranta, mai ales in ceea ce priveste tipologiile contractuale: munca suplimentara, contract de insertie, part-time”.

Potrivit Institutului national de statistica (ISTAT) din Italia, barbatii care sunt cap de familie constituie tintele principale ale crizei. Aceasta pentru ca recesiunea a lovit sectoarele lor traditionale: industria si intreprinderile manufacturiere.

Potrivit Universitatii Bocconi, care a coordonat un raport recent privind diferentele salariale dintre barbati si femei, “odata cu criza intreprinderile vor fi constrânse sa premieze ce au mai bun in resursele lor vizând meritul.

Este o certitudine ca femeile vor predomina in conformitate cu acest criteriu”. Este oare criza o selectie naturala a excelentei feminine? “Selectia o fac barbatii, care tind sa se aleaga intre ei si care le discrimineaza pe femei din ratiuni culturale si sociale.

Trebuie revizuit sistemul “welfare”. Fara sprijinirea unor politici sociale adecvate, femeile in cautare de locuri de munca sunt afectate de un “efect descurajare” care le contamineaza mai ales pe cele mai putin educate.

În plus, criza afecteaza mai ales lucratorii cu contract temporar si pe cei implicati in servicii, prin urmare femei, mai ales”, a declarat Susanna Camusso, secretarul confederatiei sindicale CGIL.

Directoarea ISTAT, Linda Laura Sabbadini, a confirmat ca locurile de munca ocupate de femei se reduc mai putin decât cele ocupate de barbati, dar, in opinia ei, acest lucru survine exclusiv din cauza cresterii locurilor de munca ocupate de femei straine, mai ales in sectorul serviciilor destinate familiei (ingrijitoare, asistenta pentru batrâni).

Un element care va putea schimba raportul de forta dintre locurile de munca ocupate de barbati si cele ocupate de femei se prezinta sub forma prelungiii vârstei de pensionare in locurile de munca publice.

Pentru a se conforma normelor europene, guvernul italian se pregateste sa creasca aceasta vârsta cu un an, la fiecare 24 de luni, pâna la 65 de ani, vârsta la care ies la pensie acum barbatii. De unde pleaca insa femeile italiene?

Ultimul raport privind munca femeilor in Italia a fost comandat de parlament si contureaza un tablou de profunde nedreptati fata de femei.

Italiencele sunt in competitie cu femeile din Malta pentru primatul femeilor cu cele mai putine locuri de munca din Europa si sunt limitate la perimetrul meseriilor lor traditionale.

Au contracte de munca mai nesigure, salarii mai mici, protectie incerta daca fac copii si depun eforturi majore pentru a ocupa acele posturi de putere pe care barbatii si le rezerva, chiar daca in medie sunt mai putin pregatiti decât ele.

În 2010, de exemplu, Italia nu va reusi sa realizeze obiectivele indicate de Consiliul de la Lisabona de acum 10 ani: locuri de munca pentru femei cu vârsta intre 15-64 de ani in proprotie de 60%. Nivelul actual este de 46%.

Ca in toate tarile, cu exceptia celor nordice, si in Italia participarea la munca a femeilor adulte cu copii este sub cea a femeilor fara copii. Raportul a abordat si capitolul ascensiunii in posturi de putere.

“Femeile care muncesc sunt mai instruite decât barbatii (19% absolvente comparativ cu ceva mai mult de 12% absolventi si 49% femei cu diploma comparativ cu 43% barbati).

Astazi numai 3% din absolvente comparativ cu 11% din absolventi au rol de conducere. “Femeile sunt mai productive, mai loiale si mai tenace decât barbatii si sunt preferate in posturi de conducere.

Peste câteva generatii lucrurile se vor schimba. Astazi, din pacate, avem un parlament masculinizat care legifereaza rau”, a afirmat intreprinzatoarea Marina Salamon.

Avocatul specializat in jurisdictia muncii, Pietro Ichino, a propus ca formula de ameliorare a nivelului de ocupare a fortei de munca feminina o masura care nu a fost niciodata experimentata: detaxarea selectiva a venitului din munca destinata femeilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata