Diplomați americani, reținuți în apropiere de Severodvinsk

 Trei diplomați americani au fost reținuți în timp ce încercau să ajungă la Severodvinsk, oraș aflat în apropierea unui poligon militar unde în luna august s-a produs un accident atomic, aparent în cursul testării unei rachete cu propulsie nucleară, informează postul BBC News.

Cei trei s-au îmbarcat luni într-un tren care ajungea la Severodvinsk, oraș în care accesul cetățenilor străini este restricționat.

Autoritățile ruse au transmis că cei trei au afirmat că intenționau să ajungă la Arhangelsk, oraș aflat la aproximativ 30 de kilometri de Severodvinsk.

Ministerul de Externe de la Moscova a comunicat miercuri că diplomații americani se aflau într-o călătorie oficială și au informat ministerul rus al Apărării în legătură cu acest lucru.

„Doar că ei au spus că intenția lor este să viziteze Arhangelsk și au ajuns pe ruta spre Severodvinsk”, a explicat MAE rus.

„Probabil s-au pierdut. Suntem gata să oferim ambasadei SUA o hartă [a Rusiei]”, se mai afirmă în comunicatul dat publicității de Minister.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington a declarat: „Diplomații americani erau într-o călătorie oficială și au notificat autoritățile ruse în mod corespunzător în ceea ce privește călătoria lor”.

În luna august, autorităţile militare ruse au susţinut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid şi au negat informaţiile privind o creştere a radioactivităţii.

Agenţia nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat ulterior că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua.

Nivelul radiaţiilor în oraşul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, a anunţat agenţia rusă de meteorologie, Rosgidromet.

Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orăşelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

În pofida riscurilor asociate cu o astfel de tehnologie, pentru preşedintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o opoziţie crescândă în plan intern, dezvoltarea de noi arme este o parte cheie a argumentul său potrivit căruia scopul său este să aşeze Rusia în poziţia pe care Uniunea Sovietică o deţinea pe scena globală ca mare putere.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata