Distileriile japoneze Suntory vor trimite cinci feluri de whisky pe ISS

28

Distileriile japoneze Suntory vor trimite cinci feluri de whisky pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a se maturiza în condiții de microgravitație, în cadrul unui experiment privind efectele spațiului cosmic asupra acestei băuturi, informează CNET.

Sticlele de whisky vor fi încărcate la bordul capsulei Kounotori 5, ce va fi lansată spre ISS la 16 august de la Centrul Spațial Tanegashima, aparținând JAXA, urmând să fie păstrat timp de câțiva ani pentru a se maturiza la bordul avanpostului orbital.

De rezultatele acestui experiment sunt interesate mai multe institute și universități nipone, printre care Universitatea din Tokyo, Institutul pentru Știința Fluidelor de la Universitatea din Tohoku, Japan Synchrotron Radiation Research Institute și Fundația Suntory pentru Științe Naturale.

Experimentul cu whisky se va derula pe modulul laborator nipon Kibo din cadrul ISS.

Aceasta nu va fi pentru prima oară când o companie producătoare de alcool testează efectele microgravitației asupra băuturii. În 2011 mostre de whisky Ardbeg Scotch au fost trimise pe ISS din motive similare.

„Recipientele conțineau o clasă de compuși chimici denumiți terpene. (Compania) Ardbeg a fost invitată de compania americană de cercetări spațiale NanoRacks LLC să participe la testarea acestor compuși organici în cadrul unui experiment de maturare” (interacțiunea dintre acești compuși și lemn de stejar ars) desfășurat atât în condiții de gravitație „normală’, pe Pământ cât și în condiții de microgravitație, în spațiu”, conform unui comunicat publicat pe site-ul companiei Ardbeg. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News