Doi foşti lideri ai khmerilor roşii, condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii

Cei mai importanți doi foști lideri ai khmerilor roșii încă în viață au fost condamnați joi la închisoare pe viață pentru crime împotriva umanității, printr-o decizie a Tribunalul din Phnom Penh susținut de ONU, relatează AFP.

Această condamnare a ideologului regimului, Nuon Chea, 88 de ani, și a șefului statului, Khieu Samphan, 83 de ani, este un verdict ‘istoric’ împotriva unui regim care a condus la moarte aproape două milioane de persoane în Cambodgia între 1975 și 1979.

Cei doi au fost declarați „vinovați pentru crime împotriva umanității prin exterminări, persecuții politice și alte crime inumane”, printre care deplasări forțate de populație și dispariții forțate, a declarat Nil Nonn, judecător al tribunalului.

„Dată fiind gravitatea crimelor pentru care au fost condamnați (…), Nuon Chea și Khieu Samphan vor rămâne în închisoare până când decizia va fi definitivă”, a precizat judecătorul, cu referire la posibilitatea de a face apel.

Ulterior, avocații celor doi foști lideri au anunțat într-o conferință de presă că vor face apel.

„Vom atac în apel condamnarea și pedeapsa (…) Este nedrept pentru clientul meu”, a declarat Son Arun, avocat al lui Nuon Chea.

„Pedeapsa este prea dură. Vom atac în apel verdictul și pedeapsa”, a adăugat Kong Sam Onn, avocat al lui Khieu Samphan.

„Este o zi istorică pentru victimele cambodgiene, care au așteptat 35 de ani” pentru a se face justiție, a comentat Lars Olesen, purtător de cuvânt al Curții.

Cei doi octogenari, inculpați pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război, sunt judecați din 2011, însă, în încercarea de a obține cel puțin un verdict înaintea morții lor, această procedură complexă a fost disjunsă.

Procesul încheiat joi reprezintă primul ‘mini-proces’ care se concentrează pe crimele împotriva umanității reprezentate de una din cele mai mari migrații forțate din istoria modernă.

După ce au preluat puterea în aprilie 1975, khmerii roșii au golit orașele țării, aplicând o utopie marxistă delirantă care viza crearea unei societăți agrare, fără monedă sau orășeni.

După doi ani de audieri, procurorii au cerut în octombrie închisoare pe viață pentru cei doi acuzați, reprezentând pedeapsa maximă prevăzută de tribunal, care a exclus de la crearea sa pedeapsa cu moartea.

Cei doi octogenari, arestați în 2007, au negat toate acuzațiile ce li s-au adus, spunând că nu sunt responsabili de atrocitățile unui regim care a decimat un sfert din populația țării, prin epuizare prin muncă, boli, tortură sau execuții.

La deschiderea simbolică a procesului în iunie 2011, patru foști responsabili se aflau în boxa acuzațiilor.

Însă Ieng Thirith, ministrul pentru afaceri sociale al regimului, considerată inaptă a fi judecată din cauza demenței de care suferă, a fost eliberată în 2012. Soțul său Ieng Sary, fost ministru de externe, a decedat anul trecut, la 87 de ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata