Două românce şi o columbiancă din Castellon demonstrează că pot fi artiste de succes

Ana Nisipeanu, Doralba Ruiz şi Maria Loredana, trei artiste străine, luptă pentru a-şi face loc în peisajul local din Castellon, transmite vineri publicaţia spaniolă Las Provincias, potrivit căreia toate cele trei femei demonstrează astfel că este posibil, cu efort şi fermitate, să depăşească ‘cele trei handicapuri’ – de a fi artist, femeie şi străină.

Iar expoziţia ‘Desnudas Inmortales’, expusă în Centrul municipal de cultură, de Ziua internaţională a femeii, arată tocmai acest lucru. Ana pictează portrete şi îi formează pe artiştii viitorului, Loredana se inspiră din peisajul mediteranean, iar Doralba descoperă noi nuanţe în ahitectura locală: toate sunt artiste, sunt femei şi sunt străine.
Românca Ana Nisipeanu este veterana: se află de 14 ani în Castellon, şi recunoaşte că integrarea sa a fost rapidă.

Născută în România, unde a început să se formeze ca artistă, a început să lucreze ca profesoară în cadrul unei asociaţii de pictură, unde se ocupa de elevii cei mai talentaţi. Acest prim contact cu arta i-a permis să cunoască direct lumea culturală, iar primele expoziţii nu au întârziat să apară, astfel că românca a devenit o artistă recunoscută.

În 2003, şi-a deschis propria academie, unde se predă pictura, desenul şi muzica, iar în fiecare an trec pe aici 75 de elevi – copii şi adulţi. Ana mai organizează şi expoziţii colective şi individuale, perfecţionându-şi tema preferată – portretul.
Acum, ea pregăteşte un proiect de expoziţie, la care participă spanioli şi români. Crede că ‘mereu ai câte ceva de învăţat’, şi de aceea ‘este nevoie să le împărtăşeşti cu ceilalţi’ – tenacitatea acestei artiste este cel mai bun exemplu de integrare prin artă, apreciază publicaţia menţionată.

Maria Loredana a crescut în Transilvania, este de origine română, însă este o femeie cosmopolită: a călătorit prin toată Europa, alături de părinţi, până ce a găsit în Benicassim, lângă Castellon, ‘un loc frumos, cu alte şanse spirituale, în care copiii mei să aibă altă viziune asupra vieţii’, spune ea.
Pasiunea ei este să cunoască alte culturi, şi să picteze. Lucrează ca artizan de bijuterii, îşi vinde micile comori la festivaluri, în magazine, şi uneori chiar în centre comerciale. Ultimele ei lucrări se concentrează asupra informaticii aplicate şi a efectelor vizuale, mai notează sursa menţionată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata