Endogamia, posibila cauză a morţii copiilor lui Darwin

O lucrare publicată în ediţia din mai a revistei BioScience dezvăluie una din preocupările care îl obsedau pe Charles Darwin cu privire la riscurile endogamiei asupra familiei sale, notează ziarul El Mundo.

Potrivit concluziilor specialiştilor, faptul că naturalistul englez era căsătorit cu verişoara sa primară, Emma Wedgwood, şi că mama acesteia, Susannah Wedgwood era fiica unui văr de gradul trei, a fost motivul pentru ca între descendenţii familiei Darwin să se producă o serie de alteraţii şi defecte genetice care au făcut ca mai mulţi copii să moară prematur.

Cosanguinitatea copiiilor lui Darwin era de 6%, ceea ce înseamnă că acest procent din genomul său determină o ‘homocigosis’ (secvenţa unui cromozom este identică cu secvenţa cromozomului omolog) şi care are efecte dăunătoare cum este acreditat în studiile diferitelor specii.
Potrivit articolului, Charles Darwin a început să se teamă pentru viitorul copiiilor săi când şi-a dat seama de riscurile comportamentului endogamic în experimentele pe care le-a făcut asupra speciilor vegetale.

Ţinând cont de rata înaltă de mortalitate între copiii omului de ştiinţă, se pare că descoperirile sale nu erau lipsite de temei. Trei din cei 10 copii ai săi au murit înainte de a atinge vârsta adultă. Al patrulea care a murit de scarlatină apare în fotografii cu numeroase malformaţii corporale. Alţi trei nu au avut niciodată urmaşi deşi s-au căsătorit.
Mai multe studii ulterioare au asociat clar infertilitatea cu cosanguinitatea, ceea ce i-a făcut pe responsabilii acestui studiu să determine cauza şi în rândul descendeţilor familiei Darwin.

Ultimii trei descendenţi au dus o viaţă normală şi au avut o sănătate relativ bună, cel puţin la prima vedere. Au fost numiţi cavaleri de regina Victoria şi nu pare să fi suferit de vreo problemă grave, cel puţin după criteriile vremurilor respective. Autorii studiului au cercetat 25 de rude şi în total 176 de descendenţi ai familiei Darwin şi au conchis că prejudiciul genetic provocat de cosanguinitatea cuplului ‘a putut complica sănătatea urmaşilor săi şi să crească mortalitatea infantilă în familie’.
De fapt, nu este prima dată când se vorbeşte despre riscurile pe care le presupune căsătoria cu o rudă de sânge, dar această nouă lucrare aduce la lumină un fapt care a marcat viaţa naturalistului englez, destul de avizat pe această temă având în vedere pregătirea sa ştiinţifică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata