Este o legătură clară între vaccinul AstraZeneca și cheagurile rare de sânge în creier, spune oficialul Agenției Europene pentru Medicamente

Există o legătură între vaccinul AstraZeneca COVID-19 și cheaguri de sânge foarte rare în creier, dar cauzele posibile sunt încă necunoscute, a declarat un înalt oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) într-un interviu.
Cu toate acestea, EMA a transmis ulterior într-o declarație că revizuirea vaccinului este în curs de desfășurare și se așteaptă să anunțe constatările sale miercuri sau joi. Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a refuzat să comenteze această chestiune.

„În opinia mea, acum o putem spune, este clar că există o asociere (a cheagurilor de sânge din creier) cu vaccinul. Cu toate acestea, încă nu știm ce cauzează această reacție ”, a declarat Marco Cavaleri, președintele echipei de evaluare a vaccinurilor la EMA, pentru cotidianul italian Il Messagero.

Cavaleri nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul comentariului său.

EMA a declarat în repetate rânduri că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile, deoarece investighează 44 de rapoarte despre o boală extrem de rară de coagulare a sângelui creierului cunoscută sub numele de tromboză a sinusului venos cerebral (CVST) din 9,2 milioane de persoane din Spațiul Economic European care au primit vaccinul .

Organizația Mondială a Sănătății a susținut, de asemenea, vaccinul.

AstraZeneca a declarat anterior că studiile sale nu au găsit un risc mai mare de formare a cheagurilor din cauza vaccinului său.
Cavaleri a spus că EMA va spune în recenzia sa că există o legătură, dar nu este probabil să dea o indicație săptămâna aceasta cu privire la vârsta persoanelor cărora ar trebui să li se dea dozele AstraZeneca.

Unele țări, inclusiv Franța, Germania și Olanda, au suspendat utilizarea vaccinului la persoanele mai tinere, în timp ce investigațiile continuă.
Ca răspuns la comentariile lui Cavaleri, EMA din Amsterdam a comunicat într-o declarație: „Comitetul de evaluare a riscurilor la farmacovigilență (PRAC) al EMA nu a ajuns încă la o concluzie, iar revizuirea (oricărei legături posibile) este în prezent în curs”

EMA a declarat săptămâna trecută că analiza sa nu a identificat în prezent niciun factor specific de risc, cum ar fi vârsta, sexul sau istoricul medical anterior al tulburărilor de coagulare, pentru aceste evenimente foarte rare. O legătură cauzală cu vaccinul nu este dovedită, dar este posibilă și continuă analiza, a spus agenția.

O proporție ridicată dintre cazurile raportate a afectat femeile tinere și de vârstă mijlocie, dar acest lucru nu a determinat EMA să concluzioneze că această categorie era deosebit de expusă riscului în urma vaccinării AstraZeneca.

Oamenii de știință explorează mai multe posibilități care ar putea explica cheagurile de sânge cerebral extrem de rare care au apărut la indivizi în zilele și săptămânile de după administrarea vaccinului AstraZeneca.

Anchetatorii europeni au prezentat o teorie conform căreia vaccinul declanșează un anticorp neobișnuit în unele cazuri rare; alții încearcă să înțeleagă dacă cazurile sunt legate de pilulele contraceptive.

Dar mulți oameni de știință spun că nu există dovezi definitive și nu este clar dacă sau de ce vaccinul AstraZeneca ar provoca o problemă care nu este împărtășită de alte vaccinuri care vizează o parte similară a coronavirusului.

Într-un interviu separat, Armando Genazzani, membru al Comitetului EMA pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP), a declarat pentru La Stampa că este „plauzibil” ca cheagurile de sânge să fie corelate cu vaccinul AstraZeneca.

Vaccinul AstraZeneca se bazează pe un vector adenovirus modificat, ChAdOx1, dezvoltat la Universitatea Oxford și este unul dintre mai multe vaccinuri COVID-19 cu vector adenovirus. Lansarea actuală a vaccinurilor reprezintă prima utilizare a vaccinurilor vectoriale virale la o scară atât de globală.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata