Estonia ar putea deveni primul stat din spaţiul ex-sovietic care va adopta euro

Estonia ar putea deveni primul stat din spaţiul ex-sovietic care va adera la zona euro. Miercuri, 12 mai, Comisia Europeană şi Banca Centrală a Europei vor da publicităţii rezultatul expertizei privind situaţia financiară a republicii.

Dacă verdictul va fi unul pozitiv, Estonia va trece la euro de la 1 ianuarie 2011, informează cotidianul rus Kommersant. Criteriul principal al evaluării îl constituie modul în care economia estoniană corespunde Acordului de la Maastricht şi Pactului de Stabilitate şi Creştere – două documente economice de bază ale Uniunii Europene, care determină gradul de pregătire al unui stat în vederea trecerii la euro.

Premierul Estoniei, Andrus Ansip, şi guvernatorul Băncii Naţională a republicii, Andres Lipstok, sunt convinşi că ţara corespunde tuturor acestor cerinţe şi verdictul experţilor va fi unul pozitiv. Aceasta înseamnă că, de la 13 iulie, Consiliul de Miniştri ai UE îşi va da acordul pentru aderarea Estoniei la zona euro.
Intr-un interviu acordat Bloomberg TV, şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, declarase că o grabnică aderare a Estoniei la zona euro este ‘foarte posibilă’.

În acest demers, Estonia a fost sprijinită şi de preşedintele Sloveniei, Danilo Turk, care a subliniat că ‘ar fi o greşeală ca în zona euro să nu fie admise state care îşi onorează obligaţiile, în timp ce sunt salvate ţări care încalcă regulile de bază’.
Intr-adevăr, la ora actuală Estonia este una dintre puţinele ţări ale UE care corespunde în totalitate criteriilor de la Maastricht, lucru cu care nu se pot lăuda nici măcar asemenea vechi membri ai UE precum Franţa, Marea Britanie, Italia şi Belgia.

La finalul lui 2009, datoria sectorului de stat al Estoniei a fost de 7,2% din PIB, în condiţiile în care criteriile de la Maastricht permit un procent de 60 la sută. De asemenea, deficitul bugetar este unul dintre cele mai mici din Europa – 1,7% din PIB, în condiţiile unui procent admis de 3 la sută. Potrivit pronosticurilor, anul acesta deficitul bugetar nu va depăşi 2,4%.

Unica problemă rămâne inflaţia, care într-o ţară ce aspiră să adere la zona euro nu trebuie să depăşească 1,5%. Anul trecut, Estonia s-a menţinut la un nivel de inflaţie de 0,2%, însă în aprilie aceasta a sărit la 2,9%. Situaţia este salvată de faptul că Estonia a acumulat importante rezerve: 4,7 miliarde de coroane (peste 300 de milioane de euro).

Dacă organismele abilitate ale UE îşi vor da acordul pentru aderarea Estoniei la zona euro, de la 1 ianuarie 2011 coroana estoniană şi moneda euro vor mai circula în paralel încă două săptămâni, după care se va trece exclusiv la euro. Timp de câteva luni după introducerea euro, comercianţii vor fi obligaţi să indice preţurile atât în euro, cât şi în coroane.

De asemenea, timp ce jumătate de an banii estonieni vor putea fi schimbaţi fără comision în euro, după care Banca Naţională a Estoniei va distruge toţi banii estonieni. In prezent, din zona euro fac parte 16 state. Ultima extindere a avut loc în 2009, prin Slovacia. Estonia ar putea deveni al 17-lea membru, iar aderarea Lituaniei şi Letoniei la această zonă este prognozată pentru cel mai devreme 2014.

În opinia analistului rus Mihail Deliaghin, momentul politic pentru trecerea Estoniei la euro este destul de reuşit. ‘Zona euro, care după evenimentele din Grecia traversează o perioadă dificilă, are nevoie de un succes, pentru a demonstra că UE este capabilă să primească noi membri’. În ceea ce priveşte avantajul acestei treceri pentru Estonia, multe vor depinde de cursul la care se va face acest lucru.

‘Pentru ca economia să respire, autorităţile estoniene trebuie să devalorizeze coroana, pentru că după aderarea la zona euro acest lucru nu va mai fi posibiľ, explică expertul. Deleghian este de părere că, în pofida faptului că după implementarea monedei euro preţurile din Estonia vor creşte, în linii mari este vorba de un proces pozitiv. ‘Tranzacţiile vor deveni mai simple, iar Estonia se va transforma într-o părticică integrală a Europei’, este convins expertul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata