EurActiv: Bulgaria şi România atenţionate pentru fraudele privind achiziţiile publice

33

Fraudele şi conflictele de interese legate de achiziţiile publice sunt “marile noutăţi” din rapoartele Comisiei Europene privind reforma justiţiei în România şi Bulgaria, documente publicate marţi de executivul UE, relatează miercuri, 21 iulie, EurActiv.

Raportul din acest an al CE privind situaţia din România este mai critic decât cele precedente. În document, această ţară este mustrată pentru încălcarea angajamentelor făcute la aderarea la UE, în condiţiile în care CCR a declarat neconstituţionale o parte semnificativă a legii privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI) – scrie portalul de ştiri citat.

Noua lege privind ANI, adoptată după o decizie a CCR, subminează procesul de verificare eficientă, sancţionare şi confiscare a averilor nejustificate, limitează transparenţa intereselor demnitarilor şi afectează măsurile de combatere a corupţiei.

EurActiv adaugă faptul că raportul CE mai multe cazuri de achiziţii publice vizează un membru al Parlamentului şi un judecător de la Înalta Curte, doi foşti miniştri, un actual deputat şi o serie de foşti directori de companii de stat sau oficiali aleşi la nivel local.

Deşi raportul nu menţionează explicit numele celor implicaţi, potrivit presei române este vorba, printre alţii, despre actualul deputat Cătălin Voicu şi de judecătorul Florin Costiniu. Miniştrii care au făcut sau fac în prezent obiectul anchetelor penale şi la care s-ar referi documentul CE sunt Monica Iacob-Ridzi şi Nicolae Nemirschi, ambii făcând parte din primul guvern condus de Emil Boc în 2008-2009.

Întrebat marţi la ce sancţiuni se poate aştepta România dacă nu face din ANI un instrument eficient de combatere a corupţiei, purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray a spus că ‘nu este timpul acum să se vorbească de sancţiuni’. ‘Autorităţile române sunt deplin conştiente de importanţa pe care o acordăm acestei chestiuni’, a precizat Gray.

În privinţa Bulgariei – continuă EurActiv – raportul CE critică autorităţile pentru cazurile dezvăluite recent în care fonduri publice sunt deturnate în interesul personal al unor rude ale politicienilor.

EurActiv, care citează cotidianul bulgar Dnevnik, aminteşte de cazul şefului agenţiei naţionale pentru infrastructură rutieră din Bulgaria, Veselin Gheorghiev, care este acuzat că a acordat contracte unor firme conduse de doi fraţi de-ai săi, Emil şi Boiko. Cazul este în aşteptare în instanţă, întrucât Ministerul de Finanţe nu a trimis la timp documentaţia solicitată.

O altă problemă în Bulgaria este faptul că, în pofida condamnărilor pentru fapte grave, autorii sunt adesea încă în libertate atunci când fac apel, iar judecătorii decid ‘cu generozitate’ că acest aspect nu ar afecta evoluţia procesului judiciar, conchide sursa citată.