Euromed lansează propunerea înfiinţării unui centru pentru IMM-uri

Milano, capitala relansării Mediteranei, un centru al relaţiilor dintre malurile sudic şi nordic al Mediteranei. În sinteză, acesta este spiritul ce animă cele două zile ale Forumului Economic şi Financiar al Mediteranei (Euromed), care şi-a început lucrările luni, 12 iulie, la centrul pentru congrese „Palazzo Mezzanotte” din Milano, printr-o intervenţie a premierului Silvio Berlusconi, informează Corriere della Sera de marţi.

„Există mari posibilităţi de a dezvolta relaţiile dintre ţările zonei Mediteranei. Guvernul italian este dispus să facă tot ce este necesar şi este deja angajat de mult timp pe acest front”, a declarat preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Silvio Berlusconi.
Euromed, care în acest cadru „instituţionaľ’ se află la a doua ediţie, dar în realitate se desfăşoară de 8 ani, este organizat de Bruno Ermolli, preşedintele Promos, întreprinderea Camerei de comerţ din Milano pentru activităţi internaţionale.

La lucrările lui participă peste 900 de întreprinderi, 10 organizaţii internaţionale – printre care Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii (BEI), Banca Mondială – şi 30 de reprezentanţi guvernamentali din cele 43 de ţări ale Uniunii pentru Mediterana.
În discursul său introductiv, Ermolli a lansat, luni, propunerea înfiinţării unui Centru euro¬mediteranean pentru întreprinderile mici şi mijlocii”. „O structură tehnico-operativă care are obiectivul de a favoriza cooperarea în zonă”, a afirmat Ermolli.

El a amintit că schimburile comerciale dintre UE şi regiune se cifrează la 250 de miliarde de euro. Milano reprezintă o treime din totalul schimburilor italiene cu această zonă. Iniţiativele beneficiază de sprijinul BEI, potrivit afirmaţiilor vicepreşedintelui băncii, Dario Scannapieco, care a subliniat că, „în pofida crizei mondiale” ţările de pe malul sudic al Mediteranei „vor reuşi anul acesta să menţină o creştere de 3,6%, superioară celei de 2,9% din 2009”.

Printre directorii de companii şi întreprinzătorii care au intervenit în diferitele forumuri tematice se numără şi Paolo Scaroni, administratorul delegat al ENI, care a declarat că grupul său va investi în următorul deceniu „circa 20 de miliarde de dolari în Libia”. El a mai precizat: „Am reînnoit concesionările în această ţară pentru 35 de ani, prin urmare ENI va rămâne aici până în 2045”.
Scaroni a mai adăugat că grupul se pregăteşte să semneze cu compania petrolieră de stat egipteană EGPC un acord major, ce prevede, printre altele, implicarea în proiectele italiene din Irak, în primul rând cel din Zubair.

Din partea întreprinderilor a venit un apel reînnoit la crearea „unei pieţe unice fără tarife şi protecţionism”, care, în opinia Emmei Marcegaglia, preşedinta Confindustria, va fi îndeosebi în avantajul întreprinderilor mici. O astfel de zonă a lipsit până acum, a ţinut să sublinieze şi Ermolli. În opinia acestuia, „ea trebuie reintrodusă pe agendă, stabilind un calendar şi modalităţi precise”.
„Este evidentă dificultatea cu care se confruntă Uniunea pentru Mediterana. Este inutil să se ascundă faptul că ţările din Europa de Nord sunt puţin sensibile la viitorul acestei regiuni”, a mai afirmat Ermolli.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata