Extravaganţe de milionari

‘Anecdote de milionari’ este o carte care relatează extravanganţele celor bogaţi. De exemplu, producătorul de televiziune Aaron Spelling avea două camere destinate exclusiv împachetării cadourilor, sau miliardarul Jean Paul Getty îşi instalase telefoane cu plată în casă pentru musafiri.

Capriciile celor bogaţi fac deliciul oamenilor obişnuiţi. Este şi motivul pentru care David Escamilla a strâns în cartea sa numeroase extravaganţe ale celor bogaţi, demonstrând că să ai bani mulţi, nu înseamnă neapărat să ai bun gust. Cartea sa oferă o selecţie a acestor excentricităţi care, potrivit autorului, ar putea alcătui o enciclopedie a prostului gust, în care Paris Hilton ar ocupa un loc de onoare, notează ziarul La Vanguardia.

Dincolo de plăcerea ei de a nu face nimic – şi pentru petreceri deşănţate unde şi-a pierdut odată agenda cu numele amanţilor care şi-au văzut apoi numerele de telefon postate pe Internet – strănepoata fondatorului lanţului hotelier Hilton, are o mare slăbiciune pentru animalele, o dragoste care a făcut-o să cheltuiască o sumă exorbitantă pentru a cumpăra o bucată de pământ alături de mormântul lui Marilyn Monroe pentru a-şi îngropa… capra.

O altă cumpărătoare compulsivă este Victoria Adams, alias Spice (Posh), cunoscută mai mult ca doamna Beckham după căsătoria cu celebrul jucător de fotbal. Autorul relatează cum această femeie este capabilă să cheltuiască într-o după-amiază de plictiseală 350.000 de euro pe haine şi alte accesorii, precum 20 de perechi de pantofi Dolce&Gabana, 12 perechi de ochelari Versace, plus un ceas Rolex.

Recentul decedat rege al muzicii pop Michael Jackson a fost fără îndoială un geniu al muzicii cum arată David Escamilla în cartea sa, care aminteşte însă că sobrietatea nu era una din virturţile sale. Mulţi ar fi plătit pentru a se plimba prin ranch-ul Neverland în momentele sale de splendoare – un adevărat Xanadu al stridenţei – unde mumiile egiptene – avea câteva – stăteau alături de statuile din piatră replici ale personajelor lui Walt Disney care decorau aleile, combinate cu scene din Biblie.

David Escamilla nu uită să-l amintească în selecţia sa şi pe producătorul Aaron Spelling (1923-2006) – părinte al unor seriale memorabile precum Charles Angeles sau Dinasty şi propietar al unei reşedinţe impresionante la Beverly Hills. Producătorul care şi-a distribuit odrasla, Tori Spelling în unul din seriale sale – avea o casă cu 123 de camere, cu patinoar, gradină de trandafiri pe acoperişul garajului şi două camere rezervate exclusiv împachetării cadourilor.

Escamilla include în cartea sa şi milionari zgârciţi, care în ciuda averii lor colosale erau cunoscuţi ca zgârie brânză, precum fostul magnat al petrolului Jean Paul Getty (1892-1976), unul dintre primii care a depăşit un miliard de dolari dar care îşi instalase în casă telefoane cu plată pentru musafiri. Inevitabil, luxul asiatic trebuia să aibă un capitol aparte şi ca protagonist pe Sultanul Bruneiului care de 10 ani este în proces cu tatăl şi fratele sau pentru ‘modesta’ sumă – spune autorul – de 14,8 miliarde de dolari.

În apărarea prinţului s-a ridicat avocatul său, care a spus: ‘Prinţul a avut întotdeauna parte de o bogăţie uriaşă. Ce-aţi vrea, să meargă cu autobuzul?’ Dacă în viaţă bogaţii sunt excentrici, nici după moarte nu fac excepţie. Sunt unii care vor după moarte să le fie aruncată cenuşa în spaţiu, alţii care îşi lasă averea câinelui, sau care o lasă moştenire soţiei, cu condiţia ca văduva să se căsătorească. Cum a lăsat scris în testamentul său poetul german Heinrich Heine (1797-1856) : „Măcar aşa va fi un bărbat care îmi va plânge moartea’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata