Facebook dat în judecată pentru „pierderea controlului” datelor utilizatorilor

19

Facebook este trimis în judecată pentru „pierderea controlului” asupra datelor a aproximativ un milion de utilizatori din Anglia și Țara Galilor.

Presupusele eșecuri au fost dezvăluite în scandalul Cambridge Analytica, unde datele recoltate au fost utilizate pentru publicitate în timpul alegerilor.

Jurnalistul Peter Jukes, care conduce acțiunea, susține că datele sale au fost compromise.

Facebook a declarat pentru BBC News că „nu există dovezi” că datele utilizatorilor din Marea Britanie sau UE au fost transferate către Cambridge Analytica.

Dar cazul împotriva gigantului tehnologic, așteptat să dureze cel puțin trei ani, va argumenta că o „pierdere a controlului” asupra datelor personale ale utilizatorilor justifică compensarea individuală.

Recoltarea informațiilor personale ale utilizatorilor Facebook de către aplicații terțe a fost în centrul scandalului de confidențialitate Cambridge Analytica, expus în 2018.

Aplicația Cambridge Analytica de pe Facebook a recoltat datele persoanelor care au interacționat cu ea – și cele ale prietenilor care nu și-au dat consimțământul.
Și cazul este reprezentat de firma de avocatură Hausfield „în numele acelor prieteni de pe Facebook”.

Domnul Jukes a spus că dorește să se asigure că situația nu poate apărea din nou.
Acțiunea solicită daune Facebook din cauza nerespectării Legii privind protecția datelor din 1998.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat: „Investigația Biroului comisarului pentru informații cu privire la aceste probleme, care a inclus confiscarea și interogarea serverelor Cambridge Analytica, nu a găsit dovezi că datele utilizatorilor din Marea Britanie sau UE au fost transferate de către [dezvoltatorul de aplicații] Dr. [Aleksandr] Kogan către Cambridge Analytica . ”

Dar domnul Jukes a declarat pentru BBC News că nu era vorba despre „unde s-au dus datele”, ci mai degrabă „că lui Facebook nu-i păsa”.

„Nu s-au îngrijit”, a spus el.

În octombrie 2018, instituția de supraveghere pentru protecția datelor din Marea Britanie a amendat Facebook cu penalizarea maximă de 500.000 de lire sterline pentru rolul său în scandalul Cambridge Analytica.

Biroul comisarului pentru informații (ICO) a declarat că Facebook a permis o „încălcare gravă” a legii.

Facebook și-a cerut scuze și le-a permis utilizatorilor să verifice ce „aplicații interzise” le-au accesat datele.

O acțiune judiciară în masă similară a fost intentată împotriva Facebook în octombrie, de către grupul Facebook You Owe Us, reprezentat de firma de avocatură Milberg London.
Datorită similitudinilor cauzelor, Înalta Curte poate decide să fuzioneze cele două cazuri sau să le rețină simultan.

Deși nu există un precedent pentru o astfel de acțiune în masă în Marea Britanie, există în SUA.

Google a fost de acord să plătească un record de 22,5 milioane de dolari (16,8 milioane de lire sterline) într-un caz adus de Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) privind aceeași problemă în 2012.

De asemenea, compania s-a stabilit în afara instanței de judecată cu un număr mic de consumatori britanici.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata