Femeile câştigă cu 20% mai puţin decât bărbaţii

Salariile câştigate de bărbaţi în ţările membre ale OECD sunt cu circa 18 la sută mai mari decât cele câştigate de femei, se arată într-un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), dat luni (8 martie 2010) publicităţii.

Diferenţa între salariile bărbaţilor şi cele câştigate de femei este de 30 la sută în Japonia şi Coreea de Sud, în timp ce în Belgia şi Noua Zeelandă, discrepanţele scad la 10 la sută. În Polonia, diferenţa este de 10 la sută, iar în Ungaria, de aproape 13 la sută, sub media OECD.

Studiul mai subliniază că în toate ţările OECD, femeile sunt mai sărace decât bărbaţii, iar discriminarea femeilor se amplifică după 66 de ani. Astfel, femeile cu vârste între 66-75 de ani au un risc mai mare cu 1,2 la sută decât restul populaţiei de a trăi în sărăcie.

Bărbaţii au un risc mai mare cu 1,2 la sută de a trăi în sărăcie numai după 75 de ani. În ţările OECD, femeile se ocupă de două ori mai mult decât bărbaţii de creşterea copiilor sau de îngrijirea unui alt adult, iar o femeie care are doi copii alocă activităţii de îngrijire a minorilor 9 la sută din timp în Canada şi 23 la sută în Mexic.

În Japonia şi Turcia, femeile se ocupă de îngrijirea copiilor sau a unui alt adult de 4-6 ori mai mult decât bărbaţii. Femeile au şi mai puţin timp pentru destindere decât bărbaţii, cea mai mare diferenţă fiind în Italia, unde bărbaţii dispun de 80 de minute în plus faţă de femei pentru activităţi de destindere.

În ţările OECD, 58 la sută dintre femei lucrează, maximum fiind de 70 la sută în ţările nordice şi 50 la sută în Grecia, Italia, Mexic şi Turcia.  Cele 30 de state membre OCDE deţin împreună aproximativ 60 la sută din economia mondială, 70 la sută din comerţul mondial şi 20 la sută din populaţia lumii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata