Finala Mondialului, concurată ca spectacol de o eclipsă totală de Soare


  • O eclipsă totală de Soare va pune în umbră finala Mondialului 2010 de fotbal în Pacificul de Sud, unde un mic număr de privilegiaţi speră că spectacolul nu va fi stricat de o vreme capricioasă în Polinezia Franceză şi mai ales pe Insula Paştelui.

În timp ce locuitorii planetei vor urmări lovitura de începere în finala Olanda-Spania în Africa de Sud (18h30 GMT), tahitienii vor privi cerul pentru a observa cea de a şaptea eclipsă totală din secolul al XXI-lea.

O parte infimă a discului solar va rămâne vizibilă la Papeete, capitala Polineziei Franceze, unde spectacolul va debuta la 08h27 /18h27 GMT/, dar va fi complet mascat de Lună în centrul arhipelagului Tuamotu, la est de insula Tahiti.

Noaptea se va instala apoi temporar în plină zi, într-un coridor strâmt şi lung de 11.000 km, care va traversa Pacificul de Sud.

Eclipsele totale survin când Luna trece între Pământ şi Soare într-un moment în care cele trei astre sunt aliniate perfect. Soarele este de circa 400 de ori mai larg decât Luna, dar el este şi de 400 de ori mai departe. Luna poate ascunde astfel în întregime Soarele pentru persoanele aflate în umbra pe care ea o proiectează la suprafaţa Terrei.

La 18h15 GMT, eclipsa totală va începe în Oceanul Pacific. Apoi, conul de umbră lunară va acoperi statuile gigantice din Insula Paştelui la 20h11 GMT, dacă norii de ploaie prevăzuţi de buletinele meteo nu se vor produce.

Eclipsa se va termina pe teritoriul argentinian la 20h52, la puţin timp după ce va fi atins coastele chiliene, chiar înainte de apusul Soarelui.

În Tahiti, peste cinci mii de turişti, între care şi realizatorul canadian al filmului „Avatar”, James Cameron, sunt aşteptaţi. Repercusiunile economice sunt estimate la 8,4 milioane de euro, fiind un chilipir pentru acest teritoriu în care variaţiile climatice au diminuat turismul în ultimele luni.

Insula Paştelui este şi ea invadată de astronomi şi de alţi curioşi. Populaţia sa (4.000 de locuitori) s-a dublat cu această ocazie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata