FMI: Direcţionarea intrărilor de capital, principala provocare pentru statele Europei emergente

20

Cea mai mare provocare după criza financiară pentru statele Europei emergente o reprezintă direcţionarea intrărilor de capital şi evitarea revenirii dezechilibrelor care au accelerat declinul economic în regiune, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), transmite Bloomberg.

‘Principala provocare va fi atragerea şi valorificarea intrărilor benefice de capital, pentru restabilirea creşterii economiei. Pentru statele care înregistrează deja o revenire a capitalului, politicile macroeconomice adecvate vor fi decisive pentru a stăvili declinul’, apreciază FMI.

Criza economică mondială a afectat Europa emergentă prin pieţele de export şi investiţii, în timp ce statele baltice au fost cele mai afectate de criza imobiliară. În Rusia, economia şi-a continuat dependenţa de materiile prime, lăsând pieţele de capital expuse şi afectând cursul de schimb al rublei.

Lituania, Letonia şi Estonia şi-au legat monedele naţionale de moneda euro la un curs de schimb fix, în pofida recesiunii, dar au recurs la reducerea salariilor şi preţurilor. ‘Pentru ţările cu o rată de schimb fixă, cel mai bun răspuns este întărirea politicilor fiscale. Pentru cele care nu au o rată fixă de schimb, cel mai eficace răspuns ar putea fi aprecierea monedei’, se arată în raportul Fondului Monetar Internaţional.

Organizaţia a estimat că statele emergente din UE vor înregistra o creştere medie de 1,4 la sută în acest an, după o contracţie de trei la sută în 2009. Creşterea va fi condusă de Polonia, cu 2,7 la sută, iar cel mai semnificativ declin, de patru la sută, s-ar putea înregistra în letonia, a estimat FMI. Economia Rusiei va creşte cu patru la sută, după un declin de 7,9 la sută în 2009, a prognozat FMI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata