Franţa lovită de inundaţii

14

Ploile torenţiale care au căzut în ultimele zile asupra Franţei au obligat mii de oameni să-şi părăsească locuinţele aflate în calea apelor şi au dus la intervenţia armatei care a salvat persoane rămase blocate în maşini pe măsură ce nivelul apelor creştea, iar la Paris autorităţile au luat decizia de a închide o linie de metrou, conform unui material publicat vineri de Reuters.

O femeie în vârstă de 86 de ani a fost găsită moartă, miercuri, în casa sa inundată dintr-o mică localitate aflată la sud-vest de Paris, fiind se pare prima victimă a inundaţiilor rezultate în urma ploilor torenţiale care au dus la ieşirea din matcă a Loarei şi Senei.

Preşedintele Francois Hollande a decretat stare de urgenţă în cele mai afectate zone şi a promis ajutoare financiare pentru comunităţile respective.

“Începând de ieri a fost potop”, a susţinut un locuitor din Longjumeau, localitate aflată la mai puţin de 20 de kilometri sud de Paris, unde pompieri cu bărci de salvare evacuau oameni din apa care le ajungea până la brâu.

Premierul francez Manuel Valls a vizitat localitatea Nemours, aflată la 75 de kilometri sud de Paris, unde cel puţin 3.000 dintre cei 13.000 de locuitori au fost evacuaţi din calea apelor. El a susţinut că situaţia este “tensionată”.

În capitala Franţei apele Senei au crescut, depăşind cota de 5 metri şi determinând închiderea liniei de metrou care merge în paralel cu râul şi este folosită de turişti pentru a ajunge la turnul Eiffel şi la catedrala Notre-Dame. În cursul nopţii de joi spre vineri nivelul Senei la Paris ar putea depăşi 5,5 metri. Recordul a fost înregistrat în 1910 când Sena a atins 8,6 metri.

Directorul muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez, i-a anunţat pe angajaţi printr-un mesaj e-mail că ar putea fi necesară închiderea muzeului. De asemenea, Musee d’Orsay a anunţat că închide mai devreme decât era prevăzut în program.

Pe valea Loarei, castelul Chambord, sit aflat în patrimoniul UNESCO, este ameninţat de ape.

Serviciul francez de meteorologie a precizat că aceasta a fost cea mai ploioasă lună mai din regiunea pariziană din ultimii 56 de ani. În regiunea Loarei, unde autorităţile locale au solicitat ajutorul armatei pentru a evacua persoanele rămase blocate în maşini pe autostrada A10, nu s-au mai semnalat inundaţii atât de puternice de mai bine de un secol. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online