Fukushima: Peste 100 de cazuri de cancer de tiroidă la tineri sub 18 ani

30

Un studiu referitor la impactul radiațiilor emise în timpul catastrofei de la Fukushima din 2011 a constatat că 103 copii și adolescenți din zonă, care aveau până în 18 ani în momentul producerii accidentului la centrala nucleară, au fost afectați de cancerul de tiroidă sau sunt suspecți de a avea această boală, relatează luni AFP, precizând că nu s-a stabilit o legătură clară între dezastrul atomic și respectivele îmbolnăviri.

Un comitet de monitorizare a stării de sănătate a locuitorilor din zona afectată a efectuat teste pe aproape 300.000 de tineri din provincia Fukushima (nord-estul Japoniei). S-au înregistrat 57 de cazuri de cancer tiroidian confirmate după intervenții chirurgicale și alte 46 suspiciuni de îmbolnăvire, neconfirmate încă.

Proporția copiilor bolnavi de cancer al tiroidei din provincia Fukushima este de 30/100.000, însă nu există nicio bază de referință pentru această regiune, așa încât nu se poate deduce că s-ar înregistra o creștere ca urmare a accidentului atomic din martie 2011.

Specialiștii înclină să creadă că această formă de cancer nu este direct legată de dezastru.

‘Este greu să se stabilească o legătură de la cauză la efect, totuși trebuie să continuăm analizele pentru că proporția de tumori descoperite crește odată cu vârsta, chiar în condiții normale’, a spus duminică după-amiază profesorul Shunichi Suzuki de la Universitatea de Medicină din prefectura Fukushima, la prezentarea rezultatelor studiului.

Părinții copiilor bolnavi cred totuși că expunerea la radiații (îndeosebi de iod 131) în primele zile de la accidentul nuclear este cauza cancerului de tiroidă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News