Grecia şi incapacitatea de plată a datoriilor: judecata istoriei

Dacă guvernul de la Atena, creditorii săi şi Uniunea Europeană (UE) speră să împiedice Grecia să ajungă în situaţia de incapacitate de plată a datoriei, ei ar trebui să ştie că istoria nu este de partea lor.

Deşi incapacitatea de plată a datoriilor în statele europene a părut de neconceput în istoria recentă, imposibilitatea de a le plăti şi şi reeşalonarea acestora au constituit o trăsătură comună a peisajului financiar european pe parcursul secolului al XIX-lea şi până la sfârşitul celui de-al Doilea război Mondial, potrivit economiştilor Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff, citaţi de cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

Grecia a fost în incapacitate de plată a datoriilor sau în situaţia de a-şi reeşalona datoriile de cinci ori de când şi-a câştigat independenţa în 1829, scriau cei doi economişti într-un articol din 2008, intitulat ‘De data aceasta este diferiť şi extins recent la o carte. Spania conduce în acest top al incapacităţii de plată şi al reeşalonării datoriilor, în condiţiile în care s-a aflat în această situaţie de 13 ori din 1476.

Germania şi Franţa s-au aflat fiecare într-o astfel de situaţie de 8 ori, în timp ce Marea Britanie nu a ajuns niciodată la un asemenea statut din momentul în care William Cuceritorul a invadat-o în 1066.
În ceea ce priveşte Grecia, aceasta s-a aflat însă ‘într-o stare perpetuă de incapacitate de plată’ de la independenţa sa, scriu cei doi economişti, cu 50,6% din respectiva perioadă în această situaţie, situându-se în topul ţărilor europene din acest punct de vedere.

Pe al doilea loc se află Rusia, cu 39,1% din ani petrecuţi în această situaţie după ce nu a reuşit să îşi plătească datoriile sau le-a reeşalonat de 5 ori. Ungaria are probabil cea mai mare rată de incapacite de plată sau de reeşalonare, aflându-se de şapte ori în această situaţie din momentul câştigării independenţei în 1918. Incapacităţile de plată şi reeşalonările în ţările Europei Occidenta le au încetat de la al Doilea Război Mondial, un aspect pe care un număr de economişti l-a pus pe seama puternicelor reglementări financiare care au apărut în perioada post-război.

Dintre statele care sunt în prezent membre ale UE, doar România (1981, 1986) şi Polonia (1981) s-au aflat în incapacitate de plată a datoriilor din 1941. În articolul din 2008, cei doi autori scriau că Grecia şi alte state europene au scăpat de acest statut de state care se află repetat în incapacitate de plată a datoriilor ca urmare a integrării lor în UE. Cu toate acestea, cei doi încheie aarticolul cu o profeţie:
‘A concluziona că ţări cum ar fi Ungaria sau Grecia nu se vor mai afla niciodată în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile deoarece ‘de această dată este diferit în UF ‘ s-ar putea dovedi un truism cu viaţă scurtă’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata