Grenada, Insula Mirodeniilor

19

Grenada, țară insulară din zona sud-estică a Caraibelor, este cunoscută și ca Insula Mirodeniilor, numărându-se printre principalii exportatori de nucșoară și macis din lume. Relieful, dominat de dealuri și munți, este presărat cu arbuști aromați de condimente și flori tropicale rare. Aromele seducătoare de mirodenii, care se spune că se simt din larg, umplu piețele colorate de duminică.

Nucșoara este condimentul simbol pentru statul cu plaje de paradis. De altfel, sămânța aromată a nucșorului este reprezentată și pe steagul națiunii. Culturile de nucșor ocupă locul cel mai important în economia țării, plasând-o pe locul secund în rândul producător de nucșoară, după Indonezia. Statul se remarcă pe piața mirodeniilor și pentru producția de scorțișoară, cuișoare, piper, ghimbir, coji de ienibahar și cafea sălbatică, folosită în special de localnici.

Nucșoara a fost introdusă în Grenada în 1843, când un vas de negustorie s-a oprit aici, în călătoria sa din Indiile de Est spre Anglia. Vasul transporta câțiva arbori de nucșor, pe care i-a lăsat în Grenada, de aici începând istoria industriei de nucșoară a statului, care a ajuns să furnizeze aproximativ 40% din producția mondială anuală.

Lovită în 2004 de uraganul Ivan, Grenada a resimțit efectele mai ales în agricultură și de atunci a trecut prin mai multe schimbări de management al culturilor de plante, sperând să revină la perioada de glorie, când era principalul furnizor de nucșoară pentru Occident.

Nucșorul este un arbore tropical mereu verde, cu înălțimea de până la 9-12 m, având tulpina dreaptă și ramificată și coroană piramidală mare. Fructul este o drupă de mărimea unui ou de găină, cu un înveliș tare, de culoare portocalie, ce ascunde în interior o sămânță lucioasă cu o coajă tare, de culoare închisă, numită nucșoară.

În lista obiectivelor turistice de pe insulă se numără Stația de Procesare a Nucșoarei din Gouyave. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News