Guvernul portughez denunţă „atacul pieţelor” după revizuirea în scădere a ratingului Portugaliei

4

Guvernul portughez a denunţat ‘atacul din partea pieţelor’, după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a coborât marţi (27 aprilie 2010) cu două trepte, ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Portugaliei la ‘A minus’ de la ‘A plus’, cu perspectivă negativă, şi a respins orice comparaţie cu criza din Grecia, transmite AFP.

‘Este un moment decisiv. Ţara trebuie să răspundă acestui atac din partea pieţelor. Trebuie să rămânem calmi şi să temperăm pieţele’, le-a declarat jurnaliştilor Fernando Teixeira dos Santos, ministrul portughez de Finanţe.
‘Aşa cum am făcut şi până acum, vom face tot ce trebuie pentru reducerea deficitului şi promovarea competitivităţii economiei Portugaliei’, a explicat oficialul portughez.

El a respins orice legătură cu Grecia, unde adâncirea crizei a sporit temerile investitorilor în legătură cu alte economii slabe din zona euro, cum ar fi Irlanda, Portugalia şi Spania.
‘Majoritatea opiniilor susţin că Portugalia şi Grecia sunt două realităţi diferite’, a afirmat Fernando Teixeira dos Santos, citând Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi OECD.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a coborât marţi, cu două trepte, ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Portugaliei la ‘A minus’ de la ‘A plus’, cu perspectivă negativă. În acelaşi timp, S&P a coborât şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută şi monedă locală la ‘A-2’ de la ‘A-1’, perspectiva asociată fiind negativă.

‘Retrogradarea cu două trepte reflectă viziunea noastră referitoare la riscurile fiscale crescute cu care Portugalia se confruntă’, a declarat analistul Standard & Poor’s, Kai Stukenbrock. ‘Conform scenariului nostru de bază, ne aşteptăm ca guvernul portughez să aibă dificultăţi în a stabiliza nivelul ridicat al datoriei până în 2013. În opinia noastră, finanţele publice ale Portugaliei rămân structural slabe, în pofida reformelor substanţiale demarate în ultimii ani de guvern în sectorul public’, a adăugat Stukenbrock.

De asemenea, S&P a anunţat că şi-a revizuit în jos scenariul de creştere pentru Portugalia şi în prezent se aşteaptă ca activitatea economică să stagneze în 2010. În opinia analiştilor S&P, potenţialul de creştere al economiei portugheze va rămâne limitat, constrâns de competitivitatea internaţională scăzută, câştigurile mici de productivitate, stagnarea ritmului de creştere a investiţiilor şi scăderea creditului domestic pe măsură ce sectorul privat îşi reduce gradul de îndatorare.

Potrivit Standard & Poor’s, guvernul de la Lisabona a decis să implementeze doar măsuri limitate de consolidare în 2010, de aceea agenţia de rating estimează că în acest an deficitul va rămâne la un nivel ridicat, 8,5 procente din PIB. Analiştii S&P cred că procesul de consolidare va progresa într-un ritm mai lent decât estimează autorităţile, astfel că până în 2013 se va ajunge la un deficit de 4,1 procente din PIB.

De asemenea, analiştii S&P cred că datoria guvernamentală va continua să crească rapid până la 95 de procente din PIB de la 66 de procente din PIB în 2008. De asemenea S&P a decis revizuirea în scădere a ratingurilor a cinci bănci portugheze, inclusiv banca privată BES şi cea publică Caixa Geral de Depositos (CGD). Deficitul public al Portugaliei a crescut la 9,4 la sută din PIB în 2009, iar datoria a ajuns la 126 miliarde de euro, reprezentând 76,6 la sută din PIB.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News