Închisorile suprapopulate din Bulgaria se aliniază normelor europene

Deţinuţii de la penitenciarul din Vratsa (vestul Bulgariei) sunt primii care beneficiază de un program de renovare a închisorilor, în vederea alinierii la normele UE, informează AFP.

Până nu demult, ei trebuiau să se mulţumească cu nişte găleţi pentru nevoile fiziologice, acum au acces la toalete. Pereţii au fost văruiţi, s-a prevăzut o baie la două celule, şi toată această atmosferă ‘de lux’, potrivit gardienilor, se datorează tenacităţii directorului acestei închisori cvasi-centenare care a obţinut subvenţii de la stat.
‘O asemenea reamenajare (800.000 de euro) într-o închisoare bulgară nu s-a mai văzut de un sfert de secoľ, a subliniat comisarul Emil Madjarov, director adjunct al penitenciarelor bulgare, prezent la inaugurare.

Condiţiile din cele douăsprezece închisori bulgare ‘sunt probabil cele mai proaste’ din întreaga Uniune Europeană, adaugă Petar Vassilev, director al penitenciarelor din această ţară în care nu s-a mai construit nicio închisoare de 80 de ani.
Cei 9.000 de deţinuţi din Bulgaria dispun de un spaţiu de 2,75 m2 în medie pentru fiecare, în timp ce norma europeană prevede 6 m2. Legislaţia nu a impus decât recent un minim de 4 m2 pentru fiecare deţinut, începând cu 2012.

La Vratsa, într-o celulă sunt patru deţinuţi care dorm în paturi suprapuse. ‘Nu putem să spunem că aparţinem familiei europene dacă avem închisori suprapopulate, în care noaptea se folosesc găleţi în loc de toalete şi unde condiţiile de viaţă constituie un risc pentru sănătatea fizică şi psihică a deţinuţilor’, afirmă Vassilev.

Membră a UE din 2007, Bulgaria beneficiază din 2008 de ‘un acord de colaborare cu Marea Britanie’. Patruzeci de experţi britanici au instruit 270 de membri ai personalului din penitenciare, mai ales pentru situaţiile de revolte, eventual cu luare de ostatici. Cele două ţări au cooperat, de asemenea, pentru reducerea toxicomaniei în spatele gratiilor, unde numărul de toxicomani s-a triplat în interval de 3 ani.

De asemenea, s-a aplicat un sistem de muncă, chiar de studii, în mediul carceral, în vederea reducerii detenţiei, două zile de muncă sau de şcoală fiind echivalate cu trei zile de închisoare. Doar 25 – 30% dintre deţinuţi lucrează în prezent, din cauza crizei economice, faţă de 95% în timpul regimului comunist, a precizat comisarul Madjarov.
Potrivit noii legi, condamnaţii trebuie să aibă obligatoriu o ocupaţie, fie că muncesc sau învaţă sau practică un sport, timp de cel puţin patru ore pe zi. Potrivit comitetului Helsinki, condiţiile materiale sunt în continuare ‘inumane şi umilitoare’ în Bulgaria, mai ales în perioada de arest preventiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata