Internauţii francezi condamnă atitudinile ofensatoare la adresa românilor

În cadrul unei emisiuni de mare audienţă difuzată la 17 aprilie de canalul public France 2, umoristul Jonathan Lambert i-a ironizat pe români prezentând ‘salutul românesc’, executat cu palma întinsă, aluzie la cerşetorii români din Hexagon. Reacţiile internauţilor la această emisiune au apărut imediat.

Site-ul francez de informaţii Le Post publică un astfel de comentariu. Autorul articolului afirmă că Franţa are la dispoziţie atât mecanisme oficiale, cât şi autorităţi administrative independente, precum Înalta autoritate pentru egalitate şi combaterea discrimării (HALDE), şi chiar unele asociaţii (MRAP, LICRA etc.) care pot reprima asemenea comportamente rasiste.

Dar acestea reacţionează diferit la asemenea situaţii. În timp ce unele persoane publice, precum ministrul de interne Brice Hortefeux, ziaristul şi scriitorul Zemmour sau umoristul Dieudonné şi-au atras reproşuri vehemente din partea acestor asociaţii pentru declaraţii considerate rasiste şi/sau ofensatoare, nu s-a văzut nici o reacţie atunci când românii, romii şi România au fost vizaţi.

Nici măcar Mişcarea împotriva rasismului şi pentru prietenia între popoare (MRAP) nu a reacţionat în vreun fel, remarcă autorul articolului. Potrivit acestuia, asocierea cuvântului ‘român’ cu ‘rom’ şi cu ‘cerşetor’, făcută de mass-media este evident o ‘insultă’.
Problema este că astfel de clişee propagate de mass-media ajung în societatea civilă. ‘Iar France 2 aparţine de France Télévisions, care este un serviciu public şi ar trebui să respecte neutralitatea administrativă’, mai subliniază autorul comentariului.

‘Se pare că umoriştii nu-i mai pot face pe alţii să râdă decât dacă îşi bat joc de o comunitate sau alta, iar jurnaliştii de televiziune nu mai ştiu să-şi ceară scuze’, afirmă acesta. În timpul emisiei, umoristul Jonathan Lambert a făcut un joc de cuvinte între ‘Salutul Roman’ şi noul ‘Salut românesc’ – ‘S’il vous plait, Messieurs, Mesdames!’, rostit aplecat, cu mâna întinsă şi pe un ton rugător – textul obişnuit al cerşetorilor români din Hexagon.

Cei din public s-au ridicat în picioare şi, cu mâna întinsă, uşor aplecaţi, au rostit şi ei, pe un ton rugător: ‘S’il vous plait, Messieurs!’, după care au izbucnit în râs. După aceste momente, moderatorul emisiunii a comentat: ‘O să ne trezim cu Ambasada României pe cap’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata