Ipohondria, de la normal la patologic

10

Pentru majoritatea psihiatrilor şi analiştilor, ipohondria, această formă de anxietate legată de propriul corp, care a fost cel mai adesea percepută ca un lucru ‘amuzanť şi a fost subiectul a nenumărate poveşti comice, nu este decât în puţine cazuri considerată o patologie grea, scrie ziarul Le Figaro.

Ea se manifestă mai ales la bărbaţi, dar şi la femei. Fiecare dintre noi poate avea astfel de episoade ipohondrice. Există o serie de elemente care lasă să se întrevadă că această tendinţă creşte.

Dat fiind masa de informaţii medicale care circulă în mass-media şi mai ales pe Internet (76% dintre francezi afirmă că se documentează pe Internet pentru a obţine informaţii despre problemele lor de sănătate), vizionarea serialelor de televiziune precum ‘Doctor House’ sau ‘Spitalul de Urgenţă’, producţia editorială axată pe prevenire, nutriţie, grija pentru sine, se observă evident o foarte mare preocupare a oamenilor pentru starea de sănătate.

Unii psihiatri afirmă că ‘supra-utilizarea diagnosticului’ generează ipohondria în societate. În volumul ‘Ipohondrul, viaţa sa, opera sa’, Gilles Dupin de Lacoste descrie propriile sale trăiri în timpul celor trei decenii de când este ipohondru, locurile în care crizele sunt mai frecvente (la coadă în aeroporturi, gări sau farmacii), care sunt elementele declanşatoare ale crizei, precum aceste cuvinte banale strecurate într-o conversaţie: ‘scanner’, ‘o figură plictisită’, ‘urgent’…

‘Cel mai grav pentru ipohondru este să aibă un coleg de birou care este tot timpul bolnav’, afirmă Dupin de Lacoste. Există mai multe elemente care duc la această stare. De exemplu, locul de origine: fratele lui Dupin de Lacoste este medic. Cea mai mare parte a ipohondrilor au avut acces de foarte mici, la o farmacie sau bibliotecă, la sute de prospecte de medicamente, la dicţionare de termeni medicali, sau au un unchi chirurg.

În multe cazuri de ipohondrie, există un tată, care văzut din afară, pare un om respectabil, important, chiar creator, dar al cărui fiu ştie că nu îşi respectă deloc promisiunile, că este o imagine în spatele căreia există numeroase puncte slabe, spun unii psihiatri.
De asemenea, ca să fii ipohondru trebuie ca anturajul să accepte, ca de exemplu o soţie extrem de grijulie, care ştie să îl asculte, până când aceasta, obosită de starea permanentă de anxietate care planează asupra cuplului, clachează şi hotărăşte să consulte un terapeut. Numai în acel moment, se consultă un psihiatru, dar şi acest lucru constituie un progres.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata