Iranul oprește inspecțiile anunțate din scurt ale inspectorilor Națiunilor Unite la centralele nucleare conduse de stat

9

Un ziar guvernamental iranian a avertizat marți că acțiunile prea radicale în lupta nucleară cu Occidentul pot duce la izolarea țării după ce Teheranul a încheiat inspecțiile rapide ale inspectorilor Națiunilor Unite.
Trimisul Iranului la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), Kazem Gharibabadi, a declarat că luni a pus capăt punerii în aplicare a așa-numitului Protocol Adițional. Acordul a permis AIEA să efectueze inspecții cu preaviz scurt.
Cotidianul de stat Iran a criticat parlamentarii care au protestat luni împotriva deciziei Teheranului de a permite monitorizarea „necesară” de către inspectorii ONU timp de până la trei luni, spunând că acest lucru a încălcat o lege adoptată de parlament într-un efort aparent de presiune asupra Statelor Unite să ridice sancțiunile.

Legea impune încetarea inspecțiilor rapide de către marele nuclear de supraveghere al ONU de marți, dacă sancțiunile nu sunt ridicate.

„Cei care spun că Iranul trebuie să ia măsuri rapide în privința acordului nuclear ar trebui să spună ce garanție există că Iranul nu va fi lăsat singur ca în trecut … și acest lucru se va sfârși în altă parte decât să contribuie la construirea unui consens împotriva Iranului? a spus cotidianul.
Pentru a crea loc pentru diplomație, AIEA a ajuns duminică la un acord cu Iranul pentru a amortiza lovitura cooperării reduse a Teheranului și refuzul de a permite inspecții cu preaviz scurt.

Luni, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul ar putea îmbogăți uraniu cu până la 60% puritate dacă țara ar avea nevoie de acesta, repetând în același timp refuzul oricărei intenții iraniene de a face arme nucleare.

Acordul nuclear al Iranului din 2015 cu șase puteri, pe care îl încalcă de la retragerea SUA în 2018, limitează puritatea fisibilă la care Teheranul poate rafina uraniul la 3,67%, mult sub 20% realizat înainte de acord și mult sub 90% potrivit pentru o armă nucleară.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că declarațiile lui Khamenei „sună ca o amenințare”, dar a reiterat disponibilitatea SUA de a se angaja în discuții cu Iranul despre revenirea la acordul nuclear din 2015.
Washington a spus săptămâna trecută că este gata să discute cu Iranul despre ambele națiuni care se întorc la acordul abandonat de fostul președinte american Donald Trump.

Teheranul a declarat săptămâna trecută că studiază o propunere a Uniunii Europene pentru o întâlnire informală între actualii membri ai acordului și Statele Unite, dar încă nu a răspuns la aceasta.

Iranul, care a reluat îmbogățirea cu 20% într-o încercare aparentă de a crește presiunea asupra Statelor Unite, s-a confruntat cu Washington cu privire la care parte ar trebui să facă pasul inițial pentru a reînvia acordul.

Liderii iranieni insistă că Washingtonul trebuie să pună capăt mai întâi campaniei sale punitive pentru a restabili acordul, în timp ce Washingtonul spune că Teheranul trebuie să revină mai întâi la respectarea deplină.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News