Iranul pregăteşte un ‘contra-summit’ nuclear la Teheran

14

Summitul nuclear asupra securităţii nucleare care se desfăşoară la Washington a devenit deosebit de incomod pentru preşedintele iranian ca urmare a înăspririi discursurilor internaţionale şi a eventualităţii unor noi sancţiuni împotriva Iranului. Este şi motivul pentru care Mahmoud Ahmadinejad şi-a pregătit deja răspunsul convocând propriul summit sub titlul ‘Energie nucleară pentru toţi, arme nucleare pentru nimeni’.

Republica islamică i-a invitat pe reprezentanţii a 60 de ţări la Teheran şi, pentru prima dată de la controversatele alegeri câştigate de Ahmadinejad, ar putea deschide porţile trimişilor străini pentru a acoperi evenimentul, notează ziarul ABC.

Liderul iranian i-a calificat pe liderii reuniţi la Washington drept ‘descreieraţi aflaţi la putere care se comportă ca nişte personaje stupide şi retardate care îşi ascut armele atunci când se confruntă cu probleme fără să-şi dea seama că aceste vremuri şi atitudini au apus de mulť.

La rândul său, ambasadorul iranian la Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), Ali Asghar Soltanieh, a definit summitul de la Washington drept ‘un spectacol politic menit să abată atenţia de la ameninţarea globală pe care o presupune arsenalul nuclear american pentru pacea mondială’.

Summitul de la Washington a încins spiritele în Iran, iar responsabilii iranieni au vrut să dea un răspuns la cel mai înalt nivel printr-un contra-summit care va avea loc la Teheran la sfârşitul săptămânii viitoare. În timp ce la Washington, Barack Obama câştigă susţineri pentru o a patra rundă de sancţiuni împotriva Iranului, Mahmoud Ahmadinejad şi-a regăsit discursul de odinioară, înfierându-i pe liderii prezenţi în capitala SUA.

Au rămas departe zilele de apropiere între ambele puteri, acordul de princ ipiu privind îmbogăţirea uraniului iranian în Franţa şi în Rusia, iar cursa nucleară iraniană a revenit la stadiul natural de sfidare a principalelor puteri mondiale. Şi există acum unanimitate în clasa conducătoare islamică care acuză Occidentul că foloseşte sisteme diferite de măsură la ora judecării progreselor nucleare ale Iranului.

‘Oamenii de ştiinţă au fost deja capabili să obţină primul pachet de uraniu îmbogăţit la 20 la sută’, au fost cuvintele preşedintelui iranian la 48 de ore după ce a comunicat în mod oficial AIFA începerea acţiunilor necesare pentru a spori gradul de îmbogăţire a uraniului la centrala din Natanz în luna februarie.

În pofida sancţiunilor şi a presiunii internaţionale cursa atomică a Iraniului avansează. Se construieşte deja o nouă instalaţie nucleară în oraşul sfânt Qom şi s-a anunţat începerea lucrărilor pentru construirea altor zece instalaţii în următoarele zece luni.

Cele 7.000 de centrifugatoare de la Natanz îmbogăţeau până acum uraniul la 3,5 la sută, un grad insuficient pentru a aproviziona reactorul de cercetare de la Centrul de luptă împotriva cancerului din Teheran, care are nevoie de combustibil de 20 la sută, un grad pe care preşedintele Ahmadinejad a asigurat că este deja capabil să-l atingă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata