Israelul anulează vânzările de armament către Turcia

Israelul va impune o îngheţare temporară a vânzărilor de sisteme avansate de arme către Turcia, în trecut un aliat important al Israelului, ca urmare a criticilor virulente la adresa statului evreu făcute de către premierul turc Recep Tayyip Erdogan, relatează publicaţia Jane’s Defense Weekly, preluată de United Press International (UPI).

Ultima izbucnire a lui Erdogan, care s-a apropiat în ultimul timp de Iran, a venit la 7 aprilie, la Paris, atunci când acesta a calificat Israelul drept ‘principala ameninţare la adresa stabilităţii regionale’ din Orientul Mijlociu. Între timp, în condiţiile în care Turcia le-a anulat permisiunea de a zbura în spaţiul său aerian, Forţele Aeriene Israeliene (IAF) şi-au îndreptat atenţia spre Europa şi Asia în căutare de noi spaţii de antrenament pentru avioanele de luptă, în special pentru misiunile de antrenament la distanţă.

Astfel, India, un stat cu strânse legături militare cu Israelul, este considerată de către IAF drept o posibilă opţiune. De asemenea, Jane’s Defense Weekly a relatat că departamentul pentru exportarea armamentului din cadrul Ministerului israelian al Apărării a decis că va evalua cererile Ankarei pentru arme produse în Israel de la caz la caz.

Relaţiile dintre Israel şi Turcia s-au deteriorat constant din momentul în care armata israeliană a invadat Fâşia Gaza, la 27 decembrie 2008, şi a luptat într-un război de 22 de zile, până la retragerea de la 18 ianuarie 2009, în urma condamnării din partea comunităţii internaţionale. Acest război a pus capăt efectiv unui acord de cooperare în domeniul militar care dura din 1996 şi care acoperea un spectru larg de schimburi de informaţii între cele două ţări.

Pe parcursul anilor, industria de apărare israeliană a vândut masiv în Turcia. Relaţiile s-au deteriorat şi mai tare ca urmare a întârzierii trimiterii de către Israel a şase drone Heron, comandate de Turcia sub auspiciile unui contract din 2005 pentru un număr de 10 drone de supraveghere.
Pe de altă parte, Jane’s Defense Weekly susţine că deşi relaţiile diplomatice s-au răcit, Israelul şi Turcia au menţinut ‘o relaţie de afaceri prudentă’ şi au discutat despre o vânzare comună a unor tancuri M-60, construite în SUA, către Columbia.

În ultimii ani, ca urmare a recentelor ameninţări cu care se confruntă, mai ales din partea Iranului, IAF şi-au intensificat misiunile de antrenament la distanţă. Cea mai notabilă misiune de acest fel a fost în 2008, atunci când 100 de avioane aparţinând flotei IAF au traversat spaţiul Mării Mediterane, din Grecia spre Strâmtoarea Gibraltar, în cadrul unui exerciţiu perceput ca o repetiţie pentru un atac asupra Iranului.

Iniţial, guvernul lui Erdogan a exclus Israelul de la exerciţiile aeriene de rutină ale NATO desfăşurate în luna octombrie a anului trecut, ca răspuns la invazia de către Israel a Fâşiei Gaza, iar ulterior Ankara a refuzat să mai permită Israelului să îşi mai trimită avioanele de luptă în spaţiul aerian al Turciei.
În consecinţă, relatează UPI citând cotidianul israelian Jerusalem Post, Ministerul israelian al Apărării încearcă să continue un acord semnat în 2006, care permite avioanelor de luptă israeliene să se antreneze în spaţiul aerian al României.

IAF au trimis în România avioane pentru antrenament, în 2007, şi plănuiesc să îşi trimită din nou flota la sfârşitul acestui an. În acest context, survolarea de către două avioane israeliene de recunoaştere Gulfstream G¬500 a teritoriului Ungariei, în luna martie, pare să fi fost parte a unui exerciţiu aerian al IAF în Europa. Prezenţa avioanelor militare israeliene în spaţiul ungar a declanşat însă un scandal politic, care a culminat cu demiterea directorului departamentului de trafic aerian din cadrul Ministerului Transporturilor din Ungaria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata