Israelul, din ce în ce mai neliniştit că se bazează pe forţa de muncă străină

Israelul găzduieşte în prezent cel puţin 250.000 de muncitori străini – lucrători chinezi în construcţii, bone filipineze, lucrători la fermă thailandezi, dar şi africani şi est-europeni ce lucrează ca bucătari, dădace şi femei de serviciu – dintre care aproximativ jumătate stau ilegal în Israel, susţine guvernul israelian citat de cotidianul american The New York Times.

Chiar dacă lucrătorii străini au devenit un sprijin al economiei, prezenţa lor în Israel s-a confruntat din ce în ce mai mult cu ideologia sionistă a Israelului, provocând o nelinişte din ce în ce mai pronunţată în privinţa viitorului statului israelian şi a prezenţei lucrătorilor străini în cadrul său.
Guvernul israelian s-a poticnit într-o serie de politici contradictorii, care au încurajat, pe de-o parte, angajarea temporară a imigranţilor, încercând în acelaşi timp să impună restricţii dure privind regimul vizelor şi angajarea, ceea ce îi face pe lucrătorii străini vulnerabili în faţa abuzurilor angajatorilor.

Cei care rămân în Israel după expirarea vizei trăiesc cu teama de a nu fi prinşi de „Unitatea Oz”, o recent creată divizie de ofiţeri de poliţie pe probleme de imigraţie a căror sarcină constă în ‘vânarea’ imigranţilor ilegali’ şi în deportarea lor.
Guvernul insistă că doreşte muncitori necalificaţi pentru a umple locul lăsat de israelienii şomeri, în special de arabi şi evreii ultrareligioşi. Criticii acuză politicile guvernului de ipocrizie şi rasism, deoarece se raportează la muncitorii străini ca şi cum aceştia ar fi nedemni de protecţie juridică.

Deşi guvernul israelian a emis un număr record de 120.000 de permise de muncă pentru lucrătorii străini, în 2009, liderii politici susţin că vor să elimine treptat forţa de muncă imigrantă. Ţinta numărul unu sunt chinezii, comentează New York Times, care în ultimii ani au primit aproape toate permisele de muncă în sectorul construcţiilor.

Pe de altă parte, chinezii au reprezentat un sfert din numărul total de lucrători străini deportaţi în perioada 2003-2008, mai mult decât orice altă comunitate de străini din Israel, iar numărul acestora este aşteptat să crească în condiţiile în care 3.000 dintre permisele de muncă acordate chinezilor au expirat la sfârşitul lunii iunie.
Chinezii care doresc să lucreze ilegal în Israel plătesc până la 31.000 dolari taxe ilegale de recrutare, cele mai mari dintre toţi lucrătorii străini, susţine grupul pentru drepturile lucrătorilor Kav LaOved, care precizează că banii ajung în buzunarele intermediarilor şi ale agenţiilor guvernamentale din ambele ţări.

Chinezii trebuie să lucreze în medie doi ani doar pentru a rambursa banii pe care îi împrumută pentru a-şi permite să plătească aceste taxe. Ignoranţi în privinţa drepturilor de care se bucură şi incapabili să vorbească ivrit sau engleza, mulţi cad victime abuzurilor, care includ condiţiile de viaţă mizere, reţinerea salariilor şi încetarea anticipată a permiselor de muncă, care îi face pasibili de deportare înaintea rambursării taxelor de recrutare sau a agonisirii unei sume de bani.

Pe de altă parte, guvernul a început să înlocuiască pe tăcute lucrătorii chinezi cu alţi lucrători neisraelieni, emiţând 15.000 de permise de muncă în construcţii lucrătorilor palestinieni în acest an.
Acest eveniment intervine în contextul în care politicienii de dreapta au acuzat că imigranţii ‘fură’ locurile de muncă ale israelienilor şi ameninţă caracterul evreiesc al naţiunii israeliene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata