Italia numește în funcție prima femeie șefă la agenția de spionaj

9

O fostă ambasadoare a fost numită prima femeie care va conduce serviciile secrete ale Italiei.

Premierul Mario Draghi a anunțat alegerea lui Elisabetta Belloni în funcția de șef al Departamentului securității informațiilor (DIS).

Departamentul supraveghează serviciile de informații externe și interne ale țării și raportează direct guvernului italian.

Dna Belloni, în vârstă de 63 de ani, are o lungă carieră încununată cu premii.

Numirea ei a fost primită cu brațele deschise de politicienii italieni, inclusiv liderul partidului Ligii, Matteo Salvini, care a descris-o drept „o femeie curajoasă”.
Născută în 1958, doamna Belloni a devenit una dintre primele femei care s-au alăturat prestigiosului – și anterior exclusiv bărbaților – Institutul Massimiliano Massimo din Roma, unde a studiat și premierul Draghi.

După ce a servit ca diplomat la Viena și Bratislava, a continuat să conducă unitatea de criză a ministerului italian de externe din 2004 până în 2008 – prima dată când o femeie a deținut acest rol.

În acest timp, a trebuit să se ocupe de cetățenii italieni uciși sau răniți în străinătate, inclusiv răpiri în Afganistan și Irak și să supravegheze operațiunile de salvare pentru italienii afectați de devastatorul tsunami din Oceanul Indian din 2004.

Dna Belloni a fost ridicată în rang pentru a deveni prima femeie în rolul de secretar general al ministerului de externe – cel mai înalt post diplomatic din Italia și o funcție pe care a deținut-o, de atunci.

Ca parte a activității sale pe probleme de securitate și informații externe și interne, DIS din Italia se ocupă, de asemenea, de contraspionaj și securitate cibernetică.

În 2019, prim-ministrul de atunci al Italiei a fost supus controlului după ce i-a permis șefului DIS să se întâlnească cu procurorul general al SUA, William Barr, în două ocazii separate, ca parte a anchetei SUA privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata