Japonia va suferi mai multe dezastre meteorologice din cauza schimbării climatice

Schimbarea climatică a provocat o intensificare a ploilor torențiale în Japonia în ultimele decenii, au subliniat experți niponi, care prognozează mai multe dezastre meteorologice ca urmare a acestui fenomen, precizează joi EFE.

Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Institutul Japonez de Cercetare Meteorologică, pe baza datelor privind temperaturile și precipitațiile culese din întreaga țară în perioada 1978 — 2013. Documentul semnalează că nivelele maxime de precipitații pe oră au crescut cu 13 la sută în ultimii 35 de ani, în condițiile în care cele 20 de ploi cele mai puternice din această perioadă au deversat o cantitate de apă de 50 de ori mai mare decât cele înregistrate în perioada anterioară.

Această evoluție este provocată de creșterea temperaturilor la apele dulci din Japonia și la mările din jurul arhipelagului nipon, responsabile cu evaporarea aflată la originea precipitațiilor, notează experții. Prin urmare, ei prognozează o creștere globală progresivă a temperaturilor care vor genera mai multe dezastre meteorologice, precum taifunuri sau ploi torențiale, fenomene frecvente în Japonia, a declarat directorul raportului, Fumiaki Fujibe, postului național NHK.

În luna august, ploile torențiale care au căzut în localitatea Hiroshima (vestul Japoniei) au făcut peste 50 de morți ca urmare a inundațiilor și a alunecărilor de teren, într-o zonă care a fost deja afectată de precipitații puternice în 1999, cu un bilanț atunci de 32 de victime. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata