La 21 de ani de la dezastrul ecologic provocat de Exxon Valdez, Alaska încă îşi pansează rănile

Un raport al Misiunii pentru mareea neagră provocată de petrolierul Exxon Valdez, publicat în 2009, a prezentat în detaliu bilanţul de mediu al catastrofei care s-a produs în martie 1989, pe coasta regiunii Prince William Sound, potrivit AFP.

Pe stânci se mai află încă păcură, zeci de specii de animale au fost distruse iar satele de pescari se zbat între alcoolism şi violenţa domestică. Industria de pescuit de hering, care era foarte înfloritoare înainte, s-a prăbuşit definitiv în 1993. Stocurile de somon continuă să fie foarte reduse, iar orcile care trăiau în zona Prince William Sound sunt pe cale de dispariţie.

Aproximativ 80.000 de litri de petrol – o mică parte din cele 41 de milioane de litri deversaţi de-a lungul a 1.300 km de coastă – continuă să polueze plajele din regiune.
‘Nu au fost curăţate şi nimeni nu ştie dacă acest lucru se va întâmpla într-o zľ, a declarat pentru AFP Emilie Surrusco, purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru conservarea vieţii sălbatice în Alaska. ‘Încă se resimte impactul asupra pescuitului, nici heringul şi nici somonul nu au revenit la nivelul de altădată. Totul este devastat aici. Ceea ce vedem în Golful Mexic ne descurajează’, adaugă aceasta.

Mareea neagră produsă de petrolierul Exxon Valdez a dus şi la moartea a 250.000 de păsări marine, 2.800 vidre de mare, 300 de foci, 250 de vulturi pleşuvi (care pescuiesc) şi 22 de orci. Acest dezastru de mediu a fost dublat de o deteriorare sensibilă a structurii sociale în comunităţile de pescari cele mai afectate, potrivit experţilor şi autorităţilor locale.

‘Ceea ce se vede la buletinele de ştiri, sunt imaginile cu stratul de petrol care pluteşte pe apă şi s-a deversat pe plaje, cu animale şi păsări murdare de păcură’, a declarat pentru AFP Stan Jones, de la consiliul regional din Prince William Sound. ‘Consecinţele dezastruoase asupra oamenilor sunt mai greu de văzut, deoarece apar mai târziu’, afirmă acesta.
Steve Picou, profesor de sociologie la Universitatea de Sud din Alabama, a efectuat cercetări aprofundate în ceea ce priveşte consecinţele mareei negre asupra locuitorilor din regiune.

‘Am descoperit că, cinci sau şase ani după catastrofă, oamenii au devenit foarte deprimaţi şi izolaţi. S-au constatat multe sindroame de stres post-traumatic şi depresii nervoase’, declară acesta. Picou arată, de asemenea, că s-a prăbuşit ‘capitalul social’ al mai multor comunităţi, locuitorii din regiune refuzând să se implice în viaţa publică, fie că este vorba de alegeri sau de participarea, de exemplu, la consiliul de administraţie al unei şcoli.
‘Oamenii nu mai vor să se implice. În plus, se manifestă o creştere a violenţei domestice, a divorţurilor şi falimentelor. Este ca un traumatism colectiv, ca şi cum un întreg oraş ar fi în stare de şoc. Relaţiile sociale şi structurile familiale s-au deteriorať, mai spune Picou.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata