La Atena, bogaţii râd

În timp ce guvernul grec le cere sacrificii lucrătorilor şi pensionarilor, păturile prospere din Grecia rămân la adăpost de criză, aceasta şi pentru că foarte puţini bogaţi plătesc regulat impozitele, scrie revista italiană L’Espresso.

În cartierul şic Kolonaki, ritmul vieţii nu s-a schimbat mult în aceste zile. Aici nu este nici urmă din criza care afectează Grecia. Restaurantul Pritanion este un loc de întâlnire iubit de înalta burghezie ateniană, unde doamnele par ieşite dintr-o versiune tipărită a „Sex and the City”. „Întreprinderea mea nu este afectată de criză.

Pentru noi business-ul se desfăşoară ca întotdeauna, deoarece suntem legaţi de piaţa europeană, nu de cea grecească”, spune o întreprinzătoare din domeniul textil. „Această criză ne oferă posibilitatea de a reconsidera multe lucruri şi de a găsi un alt mod pentru a crea bogăţie”, spune Melpo Kosti, o actriţă de faimă medie.
„Noi grecii nu ne vom schimba mentalitatea atât de uşor, nu cred ca aici să se schimbe vreodată ceva cu adevărať’, ţine să sublinieze Elizabeth Zacharini, proprietara agenţiei imobiliare „City Realtors”.

Christina Iakovidou, probabil dentista cea mai faimoasă din Grecia, cu numeroase apariţii la televiziune, intervenţii la radio şi având drept clienţi clasa super-bogaţilor, este liniştită: „Eu nu am probleme, femeile vor continua să se îngrijească foarte mult. Am întotdeauna atât de multă muncă încât sunt prinsă şi în weekend”. Ea adaugă: „Apropo, spuneţi-i lui Berlusconi că mă ofer să-i repar dintele, cel care a fost afectat de Crăciun”.

Kolonaki este un cartier de notorietate pentru găzduirea celor mai mari evazionişti fiscali ai Greciei. „Pentru mine este diferiť’, spune Iakovidou, precizând: „Am studiat în SUA şi am altă mentalitate şi apoi sunt o persoană celebră şi nu îmi pot permite să evadez fiscul. Anul trecut am plătit impozite de 50.000 de eurď.
Nu toţi liber-profesioniştii varsă însă impozite aici.

În urmă cu două luni, atunci când garda financiară a îndrăznit să pună piciorul în acest cartier, a găsit zeci de dentişti care declarau 2.000 de euro pe an şi circulau în maşini Porche Cayenne, automobilul preferat ai noilor bogaţi. Noile măsuri economice nu ating evaziunea fiscală, una dintre problemele cel mai dificil de rezolvat în Grecia. Preşedintele ţării a declarat însă că acest delict ar trebui pedepsit mai sever.

Oamenii nu cred însă, dar aprobă una dintre măsurile inserate în planul de restructurare economică: pentru a nu plăti taxele asupra venitului al doilea de 6.000 de euro, este necesar să se justifice cheltuielile prin chitanţă fiscală. Nu intră aici chitanţele pentru închiriere şi cele pentru utilităţi. Ideea este de a constrânge populaţia să ceară chitanţă nu numai tuturor comercianţilor ci şi dentiştilor, avocaţilor, constructorilor şi notarilor.

Acest obicei a dispărut, astfel că în magazinele cu alimente, alături de sticlele de ulei şi oţet, se află acum şi mici cutii colorate, din ceramică sau plastic, având înscris pe ele: chitanţe. Dacă guvernul nu s-a atins de tarifele minime, a promis totuşi să demoleze sectoarele profesiilor libere şi să „le deschidă pieţei schimbând regulile de acces”.

Cei mai tineri, mai ales proveniţi din clasa muncitoare, speră cu adevărat să se realizeze acest lucru. Nikos Iliopolos, proprietarul restaurantului Pritanion îşi spune părerea: „Trebuie să fim împotriva sărăciei nu a bogăţiei. dacă s-ar fi redus cheltuielile militare şi nu pensiile ar fi fost mai bine”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata