Letizia Ortiz, noua regină a Spaniei, fostă ziaristă şi amatoare de rock

Fostă ziaristă de televiziune, născută într-o familie din clasa de mijloc, noua regină a Spaniei, Letizia, a introdus propriul ei stil, modern și strălucitor, în familia regală, fără să reușească totuși să îi câștige pe spanioli, care îi reproșează impasibilitatea. Ea a împrospătat totuși imaginea familei regale, relatează joi AFP.

‘Dona Letizia (născută pe 15 septembrie 1972 la Oviedo — n.r.) i-a deschis spiritul lui Don Felipe’, declara un membru al familiei sale biografului britanic Andrew Morton.

Letizia era divorțată când l-a întâlnit pe Felipe, moștenitorul coroanei și prinț de Asturias, în 2002. ‘Inteligentă, cultivată, ambițioasă, politicoasă, femeie cu nervi de oțel’ — erau în acea perioadă termenii cei mai des folosiți de colegii ei ca să o caracterizeze. Relația dintre cei doi a început în primăvara lui 2003, fiind ținută secretă până la anunțul oficial al logodnei, în luna noiembrie a aceluiași an.

Observată îndeaproape de presa mondenă, Letizia reușește cu greu să câștige inimile spaniolilor, care îi reproșează că este prea distantă, prea impasibilă. Unii acceptă greu că o ‘femeie din popor’ se bucură de iubirea prințului. Ca să îndeplinească rolul ce îi revine, cel al unei soții discrete și atente a moștenitorului tronului, Letizia are mare grijă de aparițiile sale publice.

Oscilând între indiferență și ostilitate, opinia publică a fost totuși alături de ea când i-a murit sora, Erika, de 31 de ani, fiind vorba probabil de sinucidere. La ieșirea de la slujba de înmormântare, Letizia, însărcinată atunci, în lacrimi, la brațul lui Felipe, a mulțumit tuturor celor care s-au întristat la moartea ‘surioarei’ ei.

‘Trebuie să fie foarte atentă fiindcă are impresia că tot ceea ce face, chiar și cele mai mărunte lucruri, este subiect de critică. Din acest motiv nu este relaxată și acest lucru se simte’, spune Jose Apezarena, autorul unei cărți apărute recent despre cuplul regal.

Presa, uneori poate prea ‘critică’, ar putea fi de acum mai blândă: ‘Să fii prințesă și să fii regină nu este același lucru. O vor vedea cu alți ochi, fără îndoială mai îngăduitori’, adaugă el. Cu atât mai mult cu cât Letizia ar putea avea un rol mai activ. ‘Construim o etapă nouă, iar participarea Letiziei este importantă fiindcă sunt multe lucruri de făcut’, este de părere scriitorul.

‘Oamenii care o întâlnesc sunt însă încântați de ea’, afirmă Cote Villar de la cotidianul El Mundo. Este mereu în ton cu moda și îmbracă cu aceeași naturalețe ținute de seară create de designeri spanioli sau pantaloni jeans la ieșirile private, concerte de rock independent în mici săli de teatru.

Cuplul regal are două fetițe, Leonor (născută în octombrie 2005), noua prințesă de Asturias, și Sofia (aprilie 2007), iar familia trăiește discret într-o reședință din parcul palatului Zarzuela.

Chiar înainte de logodna cu Felipe, spaniolii o cunoșteau bine pe Letizia, care prezenta din septembrie 2003 programul de știri la postul public TVE. Absolventă a Facultății de Științe ale Informației de la Universitatea Complutense din Madrid, ea a fost prezentatoare și reporter la CNN+, înainte să treacă, în 2000, la TVE, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata