Liderii europeni intenţionează să revizuiască priorităţile Europei

La puține zile după alegerile europene marcate de rezultate importante pentru partidele eurofobe, liderii europeni au decis marți, 27 mai, să revizuiască prioritățile Uniunii Europene (UE) pentru a putea contracara acest val. Dezbaterea va avea loc înainte de viitoarea numire a președintelui Comisiei Europene, notează, miercuri, cotidianul francez Le Monde.

Șefii de stat și de guvern ai celor 28 de țări membre ale UE s-au reunit la Bruxelles pentru a-l mandata pe președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru ca acesta să poată, după cum a declarat el însuși, să ‘conducă consultările cu Parlamentul European și diferite grupuri parlamentare, imediat ce acestea vor fi constituite’.

Consultările vor viza ‘nominalizările’ viitoare, începând cu cea a președintelui Comisiei, și definirea ‘priorităților’ pentru următorii cinci ani. Consultările ar trebui să se finalizeze înainte de viitorul summit, prevăzut să aibă loc la sfârșitul lui iunie, pentru ca cei 28 de lideri ai UE să poată propune un nume pe care să-l supună votului în Parlament. Premierul irlandez, Enda Kenny, a evocat o perioadă de reflecție care va dura cel puțin trei săptămâni: ‘Aceasta nu va trebui să dureze prea mult’.

Printre ‘prioritățile’ pe care liderii europeni doresc să le impună UE și viitoarei Comisii, Herman Van Rompuy a citat ‘creșterea, competitivitatea și locurile de muncă’, ‘o uniune monetară’ care să funcționeze mai bine, lupta împotriva ‘schimbărilor climatice’, proiectul unei ‘uniuni energetice’ și ‘lupta împotriva imigrației ilegale’.

Citeste si:  Noua Comisie Europeană a fost validată de Parlamentul European

La rândul lor, Francois Hollande și David Cameron au cerut o reformă a Europei. ‘Vreau ca Europa să se schimbe. Ea trebuie să audă ceea ce s-a întâmplat în Franța‘, a declarat președintele francez. ‘Europa a devenit prea mare, prea autoritară, prea intruzivă’, a adăugat premierul britanic, pus în dificultate de rezultatele înregistrate în țara sa de UK Independence Party (UKIP), care cere ieșirea Marii Britanii din UE.

Întărit de succesul în europarlamentare, după ce a făcut să triumfe forțele de centru-stânga și pe populistul Beppe Grillo să se restrângă, șeful guvernului italian, Matteo Renzi, a cerut la rândul său o ‘schimbare a politicilor europene’.

Dincolo de consultările lansate, alegerea viitorului șef al executivului european este încă departe de a fi finalizată. Summitul de la Bruxelles s-a încheiat, lăsându-i lui Herman Van Rompuy grija de a orchestra găsirea unui echilibru politic în vederea numirii președintelui viitoarei Comisii.

Herman Van Rompuy a subliniat că a avut marți, la Bruxelles, o întrevedere cu Jean-Claude Juncker, candidatul Partidului Popular European (PPE) la șefia executivului european, grup de centru-dreapta ajuns în fruntea alegerilor de duminică. Juncker vizează postul de președinte al Comisiei, însă el mai trebuie să formeze o majoritate: singura posibilitate pentru a o înregistra ar fi înființarea unei mari coaliții între PPE și socialiști, cu aportul probabil al liberalilor, scrie Le Monde.

Citeste si:  Unii membri ai Comisiei Juncker au motive să se teamă de audierile din comisiile europarlamentare

‘PPE este cel care a câștigat alegerile’, a recunoscut socialistul Francois Hollande la Bruxelles. Potrivit președintelui francez, Herman Van Rompuy trebuie ‘să vadă dacă există posibilitatea unei majorități pentru Consiliu și Parlament‘ și ‘să verifice dacă aceste două majorități există. (…) Dacă nu, el va reveni în fața Consiliului European’.

Șefii grupurilor politice din Parlamentul European le-au cerut liderilor din UE să-l lase pe Jean-Claude Juncker să încerce găsirea acestei majorități. El ‘ar putea obține sprijinul’ socialiștilor, ‘cu condiția ca el să prezinte un program ale cărui priorități să fie înființarea de locuri de muncă și investiții pentru creștere, o politică europeană a imigrației globale și o luptă eficientă împotriva evaziunii fiscale’, a declarat președintele Grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European, Hannes Swoboda.

Însă, mai mulți lideri refuză să acorde acest sprijin. Astfel, conservatorul britanic David Cameron și liberalul olandez Mark Rutte, dar și, potrivit mai multor surse europene, premieri reprezentanți ai PPE precum ungurul Viktor Orban, suedezul Fredrik Reinfeldt și finlandezul Jyrki Katainen. În final, ‘nu este exclus ca Juncker să nu fie cel desemnat’, a subliniat una dintre surse, citată de Le Monde. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata