Mafiile şi Europa de Est

3

Roberto Saviano, autorul bestseller-ului “Gomorra”, vândut in 5 milioane de exemplare in lumea intreaga, pe care l-a scris la vârsta de 26 de ani, se consacra in prezent cercetarii fluxurilor criminale din Europa de Est, tema viitoarei sale carti.

Acum are 30 de ani si traieste sub escorta, calatoreste continuu, ii este greu sa investigheze liber, asa cum facea inainte, dar este in cautarea de teme noi, noteaza Osservatorio sui Balcani, care i-a luat un interviu. “Ma gândesc la o carte despre Europa de Est si la o analiza cruciala a marilor fluxuri criminale internationale”, explica Saviano care precizeaza ca in acest domeniu i-a fost ghid profesorul de criminologie de la Oxford, Federico Varese. În opinia sa, pentru multe mafii din Est contactul cu mafia italiana a fost “academia” care a marcat saltul de calitate.

Exista chiar cariere criminale exemplare, precum cea a lui Arkan, comandantul bandelor paramilitare sârbe ale Tigrilor din perioada razboiului din fosta Iugoslavie. Contactul la Milano cu puternica familie mafiota Morabito di Plati a fost cel care l-a transformat din hot de masini intr-un traficant periculos. Ulterior, a tratat si cu clanul casalesilor pentru arme si droguri in Balcani, chiar daca bossul Francesco Schiavone, zis si Sandokan, a negat intotdeauna ca l-ar cunoaste. În opinia lui Saviano, pentru mafiile italiene, drumul spre Europa de Est s-a deschis odata cu caderea Zidului Berlinului.

Asa cum o explica si Misha Glenny, in cartea sa “Mc Mafia”, mafiile italiene au fost cele mai rapide in fructificarea efectelor deschiderii noii piete. Exista totodata informatii, greu de probat insa, privind sprijinul fata de Revolutia portocalie din 2004, din partea mafiilor ucrainene, interesate de liberalizarea pietei. Astazi, spune Saviano, delocalizarea in Est a clanurilor italiene e consolidata, din Rusia pâna in Balcani.

Mai multi bosi cautati de justitie au fost arestati in Est, asa cum s-a intâmplat in Polonia cu Francesco Schiavone. Italienii si slavii fac de acum afaceri de 20 de ani, chiar daca din punct de vedere al mentalitatilor se mentin diferente: pentru camorra napoletana sunt de neinteles clanurile rusesti, lipsite de legaturi de familie, si ea are mai multe afinitati cu cele albaneze.

În plus, in anii ’90, mafiile au contribuit puternic la demontarea si plasarea pe piete a arsenalelor fostului Tratat de la Varsovia. În ceea ce priveste drumul invers, intrarea clanurilor din Est in Italia, Saviano crede ca au existat mai multe etape. Rusii au incercat sa se impuna prin delicte la inceputul anilor ’90, dar se pare ca clanurile italiene s-au apropiat de ei aratându-le lista cu numele tuturor afiliatilor. Era semnalul ca ii puteau lovi unul câte unul. Acest episod a reiesit dintr-o interceptare telefonica a politiei de la Londra, unde rusii s-au transferat.

Astazi, cu permisiunea mafiilor italiene controleaza mai ales comertul, chiar daca nu il gestioneaza. Un fost soldat rus in Afganistan a spus intr-un interviu ca la Roma clanul sau l-a pus sa caute restaurante in dificultate unde sa patrunda. S-au impus si unele “personalitati”, precum bossul belarus Guttnik, aliat al clanului casalesilor din Napoli.

De la acesta avea mâna libera pentru droguri si reciclare, dar a fost ucis la Castelvolturno. El afisa masini si haine de lux ca un boss autentic si era insotit adesea de nigerieni, alte clanuri emergente in zona Napoli si ele “subcontractante” comparativ cu camorra. Se putea vedea la o periferie globalizarea criminala la care te-ai fi asteptat intr-o metropola.

Guttnik controla un procent substantial din agentiile de trimitere de bani in strainatate si avea chiar un mic magazin care exista inca, la Napoli, un loc central in jurul caruia gravita o parte din comunitatea ucraineana si belarusa din sudul Italiei. O ancheta a Directiei Districtuale Antimafia (DDA) a reconstituit cum erau gestionate extorcarile: de la taxa pe pachetele expediate de imigranti, la autobuzele care fac naveta cu Italia, apoi racketul ingrijitoarelor (badanti) care in schimb, este bazat pe reputatie:

femeia care nu plateste nu numai ca nu va fi inserata in anunturile de munca sau in ordinul de plata dar toate celelalte femei din domeniu urmau sa spuna despre ea ca este bolnava, ca fura, ca are Sida sau ca bea. Astfel, ea nu putea sa munceasca. Din acest motiv, Saviano a scris ca in Italia normele mai dure impotriva imigrantilor, precum proiectul de lege privind siguranta publica, au efectul de a-i impinge cu totul in mâinile acestor grupari criminale.

Ucrainenii si belarusii controleaza atât prostitutia de strada cât si pe cea mai profitabila a anunturilor pe Internet, pentru femeile pe care le folosesc la prostitutia de apartament, sau cele care merg in casa clientului dar controlate de un sofer al clanului.
Pedepsele pe care le aplica sunt exemplare, chiar fara sa ucida: la spitalul din Caserta Saviano a intervievat o tânara albaneza care pentru ca si-a denuntat racketorul a suferit o sectionare a muschilor inghinali care a facut-o sa ramâna schioapa pe viata.

Pentru o prostituata occidentala este posibil sa lucreze la propriu, dar pentru tinerele din Est, “Natasele triste” cum li se spune in Canada, aproape niciodata. Povestile lor sunt identice: traficul din Est le duce mai intâi in Egipt si Israel, apoi in Spania, Franta, Germania si Italia. Ucrainenii si belarusii detin controlul asupra capitalului uman. Când gestionezi fiinte umane gestionezi o mina. Precum camionagii, folositi si la traficul de arme: Cei controlati de cartelurile criminale sunt “bestii” de camion, burdusiti cu cocaina si nu se opresc niciodata.

Din statistici poti vedea procentul mare de accidente provocate de ei. Fiind insa inregistrati in Belarus si Ucraina nu trebuie sa arate nici foaia cu opririle nici orele de somn. Întrebat ce s-a schimbat odata cu aderarea la UE a unor tari din Est, Saviano este de parere ca datorita UE Estul nu a devenit domeniul familiilor criminale. Exista insa o disproportie in razboiul impotriva unor enorme capitaluri criminale care – cum se intâmpla cu camorra pentru cocaina – au incasari de 60 de ori mai mari decât Fiat, sau de 100 de ori mai mari ca Benetton.

În plus, lipseste inca omogenizarea juridica. Aproape nicio tara din UE nu are prevazut delictul de asociere de tip mafiot, cel mult au termenul de banda armata, iar in Est nici macar nu au delictul cu “concurs strain” si prin urmare este greu de extradat. Dar UE a creat astazi o alternativa, chiar daca anchetele magistraturii si ale presei in Est sunt dificile.

Saviano a afirmat ca fiica autorului cartii “Nasul bulgar”, jurnalistul cu un trecut de mic delincvent, Gheorghi Stoev, ucis in 2008, i-a scris, cerându-i ajutorul. Legat de noile investitii ale clanurilor mafiote in Est, Saviano a precizat ca ele nu privesc numai traficul cu fiinte umane, arme, droguri, transporturile, constructiile sau reciclarea, ci si petrolul. El a mai spus ca a fost frapat de ancheta politiei germane privind investitiile actionare mari ale “ndraghetei (mafia calabreza) in Gazprom, confirmata in Italia si de o ancheta a DDA din Reggio Calabria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata