Marea Britanie se va confrunta cu un nou val de terorism

Marea Britanie se va confrunta cu un nou val de terorişti interni în contextul în care 800 de deţinuţi islamişti radicalizaţi vor fi eliberaţi din închisoare în următorii ani, atenţioneaază un important expert în securitate, relatează vineri The Telegraph.

Michael Clarke, fost consilier guvernamental şi liderul unui think tank independent specializat în probleme de securitate şi apărare, Royal United Services Institute, apreciază că serviciile de securitate s-ar putea confrunta cu o nouă generaţie de extremişti care vor încerca să comită atacuri ‘solitare’.
Într-un raport publicat vineri, profesorul Clarke notează că în următorii 5-10 ani circa 800 de deţinuţi, condamnaţi pentru infracţiuni care nu sunt legate de terorism, urmează să fie puşi în libertate după ce s-au radicalizat în închisoare.

Acestora li se vor adăuga persoanele condamnate pentru terorism care execută pedepse scurte şi care, odată eliberate, vor fi la fel de angajate la cauza jihadului ca înainte de a fi închise, se arată în raportul citat.
Profesorul Clarke, care a fost consilier al lui Gordon Brown în calitate de membru al National Security Forum şi care este profesor invitat la King’s College din Londra, atenţionează că acest ‘nou vaľ de terorişti va reprezenta o provocare semnificativă pentru serviciile de securitate responsabile cu identificarea şi monitorizarea acestora.

În timp ce precedentele tactici ale Al-Qaida implicau aşa-numitele atacuri ‘spectaculoase’, raportul atrage atenţia că liderii de grupări teroriste, cum este predicatorul yemenit şi cetăţeanul american Anwar al-Awlaki, îi încurajează pe indivizi să comită atacuri mai puţin sofisticate, dar la fel de sângeroase, în locuri aglomerate. Ţintele lor s-au schimbat de asemenea, de la concentrarea pe avioane la trecerea şi la trenuri, hoteluri sau evenimente sportive.

Raportul va servi ca un avertisment către guvern şi opinia publică asupra faptului că ameninţarea venită din partea terorismului islamist rămâne, deşi nu a mai avut loc niciun atac sângeros pe teritoriul britanic din 2005. Nivelul alertei privind terorismul este în prezent în Marea Britanie ‘sever’, ceea ce indică faptul că un atac terorist este considerat ‘extrem de probabiľ. Nivelul a fost ridicat de la ‘substanţiaľ în luna ianuarie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata