Mareea neagră, o oportunitate pentru Obama de a promova legislaţia privind energia şi clima

Dezastrul ecologic din Golful Mexic s-ar putea dovedi o oportunitate politică semnificativă pentru preşedintele american Barack Obama de a reveni asupra legislaţiei privind energia şi clima, aflate momentan în impas, potrivit unor grupuri ecologiste şi politicieni cu vederi liberale, citaţi de cotidianul american Los Angeles Times.

Grupurile menţionate îi cer lui Obama să facă demersuri pentru adoptarea unei legislaţii care ar diminua dependenţa SUA de petrol şi de combustibili fosili. Legislaţia negociată de Casa Albă prevede limitarea emisiilor poluante de la centralele electrice, combustibilii folosiţi în transport şi de la fabrici şi include stimulente importante pentru forarea marină, construirea de centrale nucleare şi recursul la tehnologia ‘cărbune curat’.

Totodată, legislaţia prevede stabilirea unor niveluri de folosire a energiei regenerabile la nivel naţional, dar şi mai multe ‘stimulente’ pentru a minimaliza costurile pentru industrie.
Legislaţia s-a împotmolit însă în Senat şi deşi oficialii de la Casa Albă continuă să ceară adoptarea unei legislaţii privind energia, în acest an, preşedintele Obama nu a legat încă oficial acest apel de dezastrul ecologic din Golful Mexic.

Mulţi activişti ecologişti cred că, din punct de vedere politic, este un moment favorabil pentru a consolida prevederile privind folosirea energiei nepoluante, însă unii analişti pe probleme de energie sunt de părere că opţiunile lui Obama pentru reducerea dependenţei de petrol a SUA sunt limitate.
Cu toate aceastea, faptul că America depinde de gaz presupune alegerea între petrolul importat şi o creştere a producţiei pe plan intern – un domeniu unde pata de petrol ar putea avea impact.

Pe de altă parte, toate semnalele din Congresul american sugerează că planurile de extindere a forării, susţinute recent de preşedinte, şi-ar putea găsi puţină aprobare după scurgerea de petrol generată de scufundarea unei platforme petroliere aparţinând British Petroleum, la 22 aprilie.
Potrivit Los Angeles Times, grupurile ecologiste doresc ca administraţia americană să susţină ideea unei tehnici de creştere a gradului de exploatare din zăcămintele terestre, în special dacă preţurile la benzină cresc din nou, iar presiunea publică cere mai multă producţie pe plan intern.

Mulţi economişti spun că cea mai bună şansă a lui Obama de a schimba faţa dezbaterii pe tema energiei – şi de a reduce major folosirea petrolului – ar fi totodată şi cea mai puţin populară: o taxă mare pe benzină, cu câştiguri dedicate cercetării în privinţa surselor alternative de energie, reducerii deficitului bugetar federal, sau chiar rambursate consumatorilor.
Cu toate acestea, oficialii de la Casa Albă s-au împotrivit unei propuneri de percepere a unei taxe pe benzină în negocierile pe marginea unei legi a Senatului privind clima.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata