Măsurile de austeritate ale României sunt prea dure chiar şi pentru FMI

Guvernul român a lansat măsuri de austeritate dure, mai dure decât în Grecia, chiar şi pentru FMI aceste planuri mergând prea departe. În aceste condiţii, opoziţia cheamă la proteste şi vrea să dărâme guvernul, scrie ziarul german Handelsblatt.

Sindicatele româneşti vor să demonteze pachetul dur de austeritate printr-o grevă generală pe termen nelimitat iar opoziţia din această ţară zguduită de criză doreşte chiar căderea premierului conservator Emil Boc, ale cărui măsuri radicale de restricţii sunt criticate inclusiv de FMI. Însă, la fel ca în Grecia, sindicatelor dezbinate din România nu le reuşeşte să mobilizeze suficienţi oameni.

În grevă au intrat, ce-i drept, mii de profesori, funcţionari, asistenţi medicali, personal de pază, poliţişti şi vameşi, lor urmând a li se alătura şi angajaţii de la metrou, însă cu toate acestea cifra anunţată de un milion de grevişti nu a fost atinsă.
Potrivit ziarului german, la aceasta a contribuit şi cabinetul Boc, care a dat luni primele semne de capitulare. Astfel, scăderile salariale ar urma să nu fie valabile pentru angajaţii din companiile de stat.

România a anunţat măsuri de austeritate mai dure decât Grecia, subliniază Handelsblatt. Astfel, guvernul doreşte să reducă salariile din sectorul public cu 25 la sută iar pensiile cu 15 la sută. România este cufundată în recesiune şi a putut fi salvată de la faliment doar cu ajutorul unui pachet financiar de la FMI, în valoare de 20 de miliarde euro. Actualmente, urmează să fie virată o tranşă de un miliard de euro.

Potrivit Handelsblatt, FMI critică şi el reducerile dure la funcţionari şi pensionari, în condiţiile în care organismul internaţional propunea reduceri mai mici de salarii. În schimb, urma ca TVA-ul să crească de la 19 la 24 la sută iar cota unică de la 16 la 20 la sută. Acest lucru este respins însă categoric de către Banca Naţională, pe motiv că inflaţia ar putea creşte la 15 la sută.

Deja în acest moment, România deţine cea mai înaltă rată de creştere a preţurilor din Europa, relevă publicaţia germană. Un sfârşit al crizei economice nu se întrevede la orizont, consideră ziarul. După prăbuşirea economiei cu 7,1 la sută în anul precedent, anul acesta se aşteaptă o nouă scădere, nerambursarea creditelor şi deficitul bugetar crescând dramatic. În zilele care urmează, premierul Boc doreşte să treacă pachetul de austeritate prin cele două camere ale parlamentului, prin vot de încredere.

Încercarea guvernului de a vinde în continuare acţiuni ale statului deţinute la firme către companii străine se loveşte de tot mai multă rezistenţă. Mihai David, directorul general al companiei de stat Hidroelectrica, cerea astfel ‘să nu se permită ca România să devină o republică OMV’.
Guvernul nu poate plăti participaţia sa de 120 de milioane de euro la o majorare de capital în valoare de 600 de milioane de euro operată de concernul Petrom iar din acest motiv doreşte să vândă participaţia sa de 20 la sută la Petrom. Concernul OMV deţine până acum 51 la sută din firma petrolieră şi ar putea acum să-şi crească participaţia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata