Mihai Ghimpu: Condamn acţiunile antiromâneşti ale fostei guvernări comuniste din Republica Moldova

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a condamnat public marţi (27 aprilie 2010) în faţa Parlamentului României, acţiunile antiromâneşti ale fostei guvernări comuniste, afirmând, în acest context, că „timpul comuniştilor a trecut şi va rămâne în istorie ca o pată neagră”.

„Trebuie să recunoaştem că relaţiile dintre Republica Moldova şi România nu au fost întotdeauna corespunzătoare statutului declarat al lor. Acestea au trecut prin mai multe etape: de la podul de flori până la răceală şi indiferenţă.
Îmi exprim regretul şi condamn acţiunile antiromâneşti la care s-a dedat guvernarea comunistă. Am convingerea că acestea nu se vor mai repeta niciodată. Timpul comuniştilor a trecut şi va rămâne în istorie ca o pată neagră”, a afirmat preşedintele interimar al Republicii Moldova.

Oficialul a caracterizat vizita sa drept un moment istoric al relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, când, după o pauză de aproape 20 de ani, un preşedinte al Republicii Moldova ţine un discurs în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României.
Ghimpu a declarat că politicienii moldoveni sunt datori să asigure independenţa reală a republicii, ceea ce pe plan intern ar însemna exercitarea suveranităţii asupra întregului teritoriu moldovean, consolidarea instituţională a puterilor statului, dezvoltarea democraţiei şi a statului de drept, promovarea adevărului despre identitatea naţională şi eliminarea consecinţelor deznaţionalizării.

În opinia lui Ghimpu, pe plan extern, independenţa statului său ar presupune integrarea în spaţiul european şi dobândirea garanţiilor internaţionale de securitate.
Oficialul moldovean a amintit că primul decret pe care l-a semnat în calitate de preşedinte interimar a fost cel privind abolirea regimului vizelor introdus de liderul comunist Vladimir Voronin.

El a enumerat şi alte rezultate concrete ale colaborării cu autorităţile române: deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, reconstrucţia podurilor de peste Prut, Acordul privind micul trafic de frontieră. Ghimpu a insistat că eficienţa acordului dintre cele două state ar fi mai mare dacă ar fi reconstruite şi celelalte poduri de peste Prut şi ar fi deschise alte birouri ale Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

Ghimpu a amintit, de asemenea, că a convenit cu Traian Băsescu o serie de măsuri pentru relansarea relaţiilor economice dintre cele două state. El a afirmat că Republica Moldova apreciază ajutorul constant al României, având în vedere atât numărul impunător de elevi şi studenţi moldoveni, cât şi acordarea unui ajutor de stat nerambursabil de 100 de milioane de euro pentru infrastructura de transport şi pentru unităţile de învăţământ pe o perioadă de 4 ani.

Mihai Ghimpu şi-a exprimat speranţa ca Uniunea Europeană să contribuie la soluţionarea conflictului transnistrean, subliniind că tergiversarea sub diverse pretexte ar avea implicaţii negative pentru pacea şi securitatea Moldovei.
Totodată, el a susţinut că ar fi bine ca, începând din 2011, să fie extins până la cinci ani termenul de valabilitate al vizelor cetăţenilor moldoveni, să fie exclusă obligativitatea posesiei a 500 de euro şi cea a invitaţiei notariale. În finalul discursului, Ghimpu le-a urat sănătate tuturor românilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata