Moscova a încălcat un tratat de control al armamentului testând o rachetă de croazieră

Statele Unite au acuzat Rusia că au încălcat un tratat de control al armamentului încheiat în 1987 testând o rachetă de croazieră, a afirmat luni un oficial american, citat de AFP.

Acest demnitar care a dorit să își păstreze anonimatul a precizat că Washingtonul a ridicat Rusiei în repetate rânduri ‘această problemă foarte serioasă’.

SUA ar dori în prezent ca Rusia să se conformeze tratatului în 1987 și să elimine orice armă interzisă astfel încât acest lucru să poată fi verificat, a adăugat sursa amintită.

Semn al importanței pe care Statele Unite o acordă subiectului în cauză, Barack Obama i-a scris omologului său Vladimir Putin pentru a îi aminti despre acest dosar.

Testul balistic a avut loc în urmă cu câteva luni. În ianuarie, Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu un test balistic efectuat de Rusia, care a încălcat tratatul bilateral. La acea dată, Washingtonul a avertizat Moscova în legătură cu ‘posibilitatea (…) unei încălcări’ a acestui tratat privind forțelor nucleare cu rază intermediară de acțiune (Tratatul FNI), semnat pe 8 decembrie 1987 de Statele Unite și URSS.

Cotidianul New York Times a informat citând surse oficiale americane că Moscova a început din 2008 să testeze noua rachetă.

Aceste dezvăluiri intervin într-un moment în care relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt extrem de tensionate din cauza crizei din Ucraina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata