Nabucco este inevitabil. Rusia ar putea renunţa la South Stream

Acordul privind realizarea proiectului Nabucco a fost semnat luni, la Ankara, de premierii Austriei, Bulgariei, României, Turciei si Ungariei.

În opinia oficialilor europeni acest acord face ca Nabucco sa fie “inevitabil” si va determina Rusia sa renunte la realizarea proiectului South Stream.

Mai mult decât atât, dupa cum a declarat premierul turc Tayyip Erdogan, mai devreme sau mai târziu Rusia isi va exporta gazul spre Europa prin Nabucco.

Însa, potrivit unor expertilor rusi, semnarea acordului de la Ankara nu garanteaza inca succesul proiectului Nabucco si este posibil ca acest acord sa amplifice starea de confruntare dintre Rusia si UE pe piata gazului.

În jocul intre Nabucco si South Stream, echipa UE mentine un avans, scrie marti cotidianul economic Vedomosti in editorialul sau, in timp ce publicatia Kommersant citeaza declaratia comisarului european Jose Manuel Durao Barroso, potrivit caruia “Nabucco a devenit inevitabil”.

Este evident ca Nabucco devanseaza considerabil South Stream, deoarece beneficiaza de o sustinere politica puternica din partea intregii Europe (…)

South Stream, proiect al Gazprom, nu poate decât sa viseze la un astfel de sprijin, comenteaza ziarul Kommersant, potrivit caruia SUA si Europa considera ca semnarea acordului privind Nabucco ar putea determina Rusia sa renunte la South Stream.

O alianta a gazului contra Moscovei a fost incheiata, noteaza la rândul sau popularul cotidian Komsomolskaia Pravda, calificând acordul asupra Nabucco drept o “lovitura sensibila data politicii energetice” a Rusiei, in timp ce oficiosul Rossiiskaia Gazeta subliniaza ca “expertii au considerat multa vreme Nabucco drept un proiect nascut mort, dar astazi situatia s-a schimbat”.

În opinia unor experti rusi, citati de cotidianul rus Gazeta, proiectul Nabucco nu poate fi rentabil, deoarece nu exista suficiente cantitati de gaz pentru alimentarea conductei.

Dubiile privind rentabilitatea proiectului au legatura cu problema finantarii: de regula, bancile ofera credite pentru constructia de gazoducte si oleoducte doar daca exista niste contracte ferme pe termen lung privind alimentarea cu gaz, insa deocamdata nu este foarte clar cine va fi investitorul principal al proiectului, subliniaza cotidianul moscovit.

În opinia directorului general al Agentiei pentru comunicari politice si economice de la Moscova, Dmitri Orlov, citat de Gazeta, “SUA va trebui sa caute un mare jucator care sa investeasca bani fara garantii privind profitul”.

Potrivit lui Orlov, acordul semnat luni la Ankara nu garanteaza o reusita in realizarea proiectului.

Lucrurile nu sunt deloc simple: Turkmenistanul este considerat un furnizor ferm pentru Nabucco, insa nu se stie exact de ce resurse dispune aceasta tara.

În afara de aceasta, UE nu este dispusa sa colaboreze cu regimul iranian si este pus sub semnul intrebarii caracterul real al participarii Azerbaidjanului, cel mai viabil furnizor, considera analistul rus Dmitri Aleksandrov.

Potrivit lui Aleksandrov, probleme ar putea aparea si in ceea ce priveste opinia publica greaca si bulgara. “În afara de aceasta, nu este sigur ca interesele SUA si UE vor coincide”, subliniaza in final analistul rus.

Gazoductul Nabucco, cu o lungime de 3.400 de kilometri, va costa circa 8 miliarde de euro, iar constructia sa este programata sa inceapa in 2011, pentru a fi finalizata in 2014.

În prima etapa, gazoductul va fi alimentat cu gaz din Azerbaidjan, pentru ca apoi, potrivit asigurarilor premierului turc Tayyip Erdogan, printre furnizorii de gaz sa se numere Turkmenistanul, Irakul, Siria, Egiptul si chiar Qatarul.

Citește și
1 Comentariu
  1. eu spune

    Foarte bine lasatii pe Rusi au pierdut TRENUL.
    HAI NABUCCO

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata