Nanopatch: un plasture-vaccin, fără ac. Mai sigur şi mult mai ieftin

25

La 160 de ani după inventarea seringii cu ac, încă mai folosim această metodă pentru vaccinare. Este timpul însă să evoluăm. Inginerul în biomedicină Mark Kendall, demonstrează pe Ted.com, că Nanopatch, un vaccin de un centimetru pătrat poate fi aplicat pe piele, fără nicio durere; o bucăţică de silicon care poate depăşi 4 neajunsuri majore ale seringii cu ac, la doar o fracţiune din cost.

După apa curată şi salubritate, vaccinurile reprezintă tehnologia care ne-a ajutat cel mai mult să lungim durata de viaţă, iar acolo unde este cazul, vaccinurile sunt o tehnologie de succes.

La fel ca orice altă tehnologie, vaccinurile au anumite neajunsuri, iar acul şi seringa, sunt o parte cheie din povestea acestei vechi tehnoloogii.

În primul rand, multora dintre noi nu ne plac seringile cu ac., ba chiar 20% dintre oameni au o boală numită „fobie faţă de ace”.

Legat de asta avem o altă problemă cheie, şi anume rănile provocate de ace. Organizaţia Mondială a Sănătăţii are date care indică 1,3 milioane de decese pe an din cauza contaminărilor survenite în urma rănirilor provocate de ace. Sunt decese survenite înainte de vreme.

Alte două neajunsuri ar fi că ar putea să blocheze noua generaţie de vaccinuri menite să declanşeze imunitate şi ar putea de asemenea întrerupe lanţul de congelare şi depozitare.

Mark Kendall împreună cu echipa sa de la Universitatea Queensland din Australia, au creat o tehnologie destinată să depăşească aceste 4 probleme, tehnologie numită Nanopatch ( nano-plasture).

Cu ochiul liber, Nanopatch pare a fi doar un pătrat mai mic decât un timbru, dar la microscop se pot observa mii de terminaţii  invizibile pentru ochiul uman. Sunt aproximativ 4000 de terminaţii  în comparaţie cu un ac.

Nanopatch este produs cu o tehnică numită gravare cu ioni puternic reactivi, tehnică împrumutată din industria semiconductorilor, prin urmare are un cost mic şi poate fi propagată uşor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata