Neutralitatea Internetului, o provocare politică în SUA

Cei mai mari editori ai Web-ului precum Google, Yahoo!, eBay, Amazon şi YouTube, cer o reglementare în favoarea neutralităţii Internetului în 2010. Aceasta face de zece ani obiectul unor aprinse dezbateri în Statele Unite, patria de origine a Web-ului şi ţara marilor giganţi din sector.

Fuziunea dintre AOL şi Time Warner la începutul anilor 2000 este cea care a aprins spiritele, potrivit ziarului francez Le Figaro. Întrebarea care se punea era legată de consecinţele unei integrări verticale a unui furnizor de acces la Internet şi a unui grup media. În paralel, operatorii americani de cablu aveau de câştigat în calitatea lor de furnizori de acces la Internetul în bandă largă.

Internauţii s-au mobilizat şi dezbaterea a generat numeroase lucrări, printre care şi cea a lui Tim Wu, profesor la facultatea de drept din Columbia, care a publicat în 2003 un eseu despre ‘neutralitatea Internetului şi discriminarea în bandă largă’, ce analizează criteriile de reglementare ale reţelelor.
Disputa a căpătat o dimensiune politică pe la mijlocul anilor 2000 când democraţii s-au arătat favorabili unei reglementări a administrării reţelelor, iar republicanii apărau libertatea furnizorilor de acces la Internet de a-şi gestiona reţelele aşa cum doreau.

Marii operatori precum Cox Communications şi Comcast au limitat accesul la Internet al marilor consumatori de bandă largă. Atacat în justiţie de mai mulţi consumatori, Comcast a hotărât să ajungă la o înţelegere amiabilă şi a oferit suma de 16 milioane de dolari.
Subiectul este reluat acum de actualul preşedinte al Federal Communications Commission (FCC), Julius Genachowski, un apropiat al lui Barack Obama, de când au urmat studii comune la Harvard. Susţinut de preşedintele american, acesta doreşte să se adopte în 2010 o reglementare în favoarea neutralităţii Internetului.

Această reglementare este cerută de cei mai mari editori de Web precum Google, Yahoo!, eBay, Amazon şi YouTube. Ei se află într-adevăr în prima linie, deoarece trebuie să ajungă la internauţi indiferent de furnizorul de acces.
Ori, aceşti furnizori sunt tentaţi să adopte o atitudine autoritară în ceea ce priveşte reţelele. În august 2007, internauţilor abonaţi la Neuf Cegetel li s-a interzis sau li s-a limitat accesul la site-ul de sharing Dailymotion.

Probleme datorate ‘unei perturbări în gestionarea schimbului de trafic între Neuf şi Dailymotion’, a fost motivul invocat. Incidentul a dus la crearea unei Asociaţii pentru servicii comunitare de Internet (ASIC), care apără interesele editorilor de site-uri.

Favorabili elaborării de reguli clare, editorii de servicii Internet estimează, de asemenea, că neutralitatea Internetului este necesară pentru a permite crearea de noi servicii. Potrivit unui studiu publicat în octombrie 2009, de Berkman Center for Internet &Society (Harvard), ţările în care peste 70% din gospodării au acces la Internet în bandă largă, precum Olanda, Danemarca, Suedia sau Norvegia, sunt şi cele în care există cel mai mare număr de întreprinderi Internet.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata