Nou tratament, mai eficient şi mai ieftin, împotriva malariei

Un tratament foarte eficient și ieftin împotriva malariei, bazat pe administrarea directă a pelinului dulce (Artemesia annua), a fost pus la punct de o echipă de medici din SUA, potrivit unui articol publicat în revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, transmite EFE.

Malaria este o boală parazitară infecțioasă, transmisă de țânțarul anofel, care amenință să devină următoarea urgență globală în materie de sănătate, având în vedere rezistența la medicamente a unora dintre paraziții care o produc. În 2013, 584.000 de persoane, în special din Africa sub-sahariană, au murit din cauza acestei maladii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Pelinul dulce este principalul ingredient întrebuințat la fabricarea medicamentelor împotriva malariei, iar specialiștii de la Universitatea Massachusetts Amherst au descoperit că folosirea directă a plantei are efecte de trei ori mai durabile decât doza standard de medicament care conține artemisinină, metoda cea mai răspândită pe glob de combatere a malariei. Chiar și în cazul unei doze duble de medicament, simpla întrebuințare a plantei de pelin dulce este de două ori mai eficientă.

Colectivul științific condus de medicul microbiolog Stephen Rich a efectuat cercetarea pe două tipuri de malarie care afectează cel mai des rozătoarele, una produsă de parazitul Plasmodium chabaudi și o alta, de Plasmodium yoeliibecause, care este rezistent la tratamentul cu medicamente pe bază de artemisinină. S-a constatat că această formă a bolii poate fi combătută cu noul tratament. Prima formă, Plasmodium chabaudi, este cea care se aseamănă cel mai mult din punct de vedere biologic cu Plasmodium falciparum, parazitul paludismului la om care face cele mai multe victime.

Malaria, cunoscută și sub numele de paludism sau friguri, este o boală infecțioasă provocată de hematozoarul palustru (transmis prin înțepătura țânțarului anofel), caracterizată prin puternice frisoane. Această maladie este larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. OMS estimează că 3,2 miliarde de persoane riscă să contracteze această boală, pentru 1,2 miliarde dintre acestea probabilitatea de a suferi de malarie fiind foarte mare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata