Noua aristocraţie politică a SUA: Clintonii şi „prinţesa” Chelsea

Nunta lui Chelsea Clinton a fost prezentată drept evenimentul social al verii, dar ea a dobândit o importanţă mai mare: nu mai este subiect de bârfe mondene ale tabloidelor ci deja eveniment politic, reuniune a unei părţi a establishment-ului american, omagiu adus „Cuplului Puterii” din SUA şi consacrare a „Noii Aristocraţii Politice” americane, comentează revista italiană Panorama de luni.

Căsătoria lui Chelsea va fi toate acestea la un loc. „Răţuşca cea urâtă” de altădată a devenit prinţesă, „Moştenitoarea Unică” a unui cuplu activ de 20 de ani, niciodată cu adevărat departe de putere şi de posibilitatea de a influenţa mersul politicii de la Washington, trecut prin uşa turnantă a camerei de control şi apoi, odată terminat turul, ajungând întotdeauna în mijlocul ei.

Chelsea are 30 de ani, o diplomă la Standford University, un masterat la Oxford, un trecut îndepărtat de first daughter la 12 ani – sub numele de cod Energy pentru agenţii serviciilor de securitate -, alături de tatăl Bill şi First Lady Hillary, un trecut recent de consilier al mamei în alegerile primare democrate din 2008 şi un viitor posibil de întreprinzătoare sau femeie destinată politicii.

Viitorul ei soţ, Marc Mezvinsky, 32 de ani, lucrează la banca de investiţii Goldman Sachs şi este fiul unui fost congressman democrat de Iowa, Edward – care a avut ceva probleme juridice pentru o fraudă financiară – şi o fostă congresswoman democrată şi ex reporter parlamentar al NBC, Marjorie Margolies.
Cei doi s-au cunoscut din adolescenţă, la Washington, au frecventat împreună Standford University şi se vor căsători la 31 iulie, la Astor Courts, în Rhinebeck, statul New York.

În ajunul ceremoniei, toată atenţia este focalizată pe două teme: cum se va îmbrăca Chelsea, care nu are un stilist preferat şi dacă se va converti, părăsind religia creştină pentru a trece la cea mozaică a partenerului. Familia Mezvinsky este foarte apropiată de o mişcare religioasă ebraică ortodoxă care nu vede cu ochi buni căsătoriile mixte.

Certă este pentru moment lista celor 500 de invitaţi. Numai parcurgând-o şi îţi dai seama că nunta este mult mai mult decât un eveniment monden. La ceremonie va participa evident celălalt „cuplu regal”, Barack şi Michelle Obama.
Apoi un şir stufos de politicieni din Congres, membri ai staff-ului administraţiei Clinton (Bill) şi ai Departamentului de Stat (Hillary); oameni de afaceri şi finanţatori ai campaniilor electorale ai celor 2 foşti şefi de guvern precum britanicul John Major, staruri TV şi ai lumii spectacolului: Ted Turner (CNN), Barbara Streisand şi Oprah Winfrey, unul dintre cei mai importanţi „testimonial” ai cursei pentru Casa Albă a lui Barack Obama.

Toţi vin să le aducă un omagiu lui Bill şi Hilary, celor 20 de ani de putere politică în doi. Bill nu este numai fostul preşedinte de un deceniu (anii ’90) al celei mai mari „bunăstări” pentru SUA, ci şi unul dintre personajele cele mai influente din ţara sa şi la nivel internaţional. Atât de ascultat încât Obama îl convoacă pentru a-i cere sfaturi, dacă nu chiar ajutorul, dacă are probleme mai ales în Partidul Democrat.
Hillary nu este numai puternicul şi apreciatul secretar de stat dar şi fosta rivală a lui Obama în alegerile primare, femeia care şi astăzi navighează în sondaje şi în al cărei viitor s-ar putea afla o altă cursă spre Casa Albă.

America anilor de sfârşit şi început de secol a avut două familii care şi-au disputat puterea: Clinton (soţ şi soţie) şi Bush (tatăl şi fiul). Primii au rămas în vogă, puterea lor este intactă, dacă nu chiar sporită. Ceilalţi, după două mandate ale lui George W, apar în declin, în aşteptarea repornirii într-o nouă aventură politică, dacă vremurile o vor permite.

În urmă cu doi ani, o altă căsătorie a marcat tocmai acest început de abandon al reflectoarelor: cea a Jennei Bush, care, în contextul în care tatăl ei era la sfârşit de mandat la Casa Albă a decis să se mărite printr-o ceremonie aflată sub semnul discreţiei, la ranch-ul texan al familiei, departe de pompa altor first daughter din trecut, precum Lynda Bird Johnson Robb, fiica lui Lyndon Johnson şi Tricia Nixon Cox, fiica lui Richard Nixon.
La nunta lui Chelsea nu vor veni Al şi Tippy Gore, doi membri tipici ai vechii aristocraţii politice americane. Acum, de un deceniu, noua aristocraţie este personificată de Clintoni şi de prinţesa Chelsea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata