Nu există paradisuri sigure pentru banii murdari

În perioade economice dificile cum ar fi acestea, principiul „toată lumea trebuie să joace după reguli” ar trebui să aibă aceeaşi importanţă ca problemele care ţin prima pagină, cum ar fi deficitele mari şi pachetele de austeritate, scriu Christine Lagarde, ministrul francez al economiei, industriei şi ocupării forţei de muncă şi Ngozi Okonjo-Iweala, directoarea Grupului Băncii Mondiale, într-un articol apărut pe site-ul project-syndicate.org., preluat de The Moscow Times de marţi.

Criza financiară mondială a servit pentru a demonstra că există puţină toleranţă în zilele noastre pentru cei care înşeală. De la debutul crizei, G-20 a făcut presiuni pentru o mai bună reglementare, guvernare şi responsabilitate, fără paradisuri sigure pentru evaziunea fiscală, pentru spălarea banilor, pentru finanţarea terorismului şi pentru ‘reglementări financiare confortabile’.

Aceste principii sunt în mod evident ceea ce oamenii din ţările dezvoltate vor să vadă că este pus în aplicare. În aceste vremuri grele, banii contează.
Pentru lumea în curs de dezvoltare, în schimb, există o altă dimensiune a frazei ‘a juca după reguli’. Oamenii vor să vadă că nu mai există paradisuri sigure care permit oficialilor corupţi să fure bani publici şi să-i depoziteze în străinătate. Totodată, la secţiunea de ‘nu-urľ s-ar adăuga: Nu paradisurilor sigure pentru veniturile obţinute din corupţie.

Pe partea de impozitare, au existat în mod clar progrese. Franţa a impus băncilor sale cerinţe dure legate de transparenţă pentru activităţile bancare în paradisuri fiscale, dincolo de standardul internaţional pentru schimbul de informaţii.
Alţii au demonstrat că pot urmări companiile care oferă mită oficialilor străini. Însă recuperarea miliardelor de dolari furate de liderii corupţi şi de funcţionari din ţări în curs de dezvoltare s-a dovedit până în prezent un proces îndelungat.

Grupul Băncii Mondiale, împreună cu Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate, lucrează la Iniţiativa de Recuperare a Bunurilor Furate, pentru a descoperi câştigurile provenite din corupţie şi a ajuta la returnarea bunurilor luate proprietarilor de drept – cetăţenii din statele în curs de dezvoltare.
Franţa, Marea Britanie, Australia, Suedia, Norvegia şi Elveţia susţin toate această agendă de urgenţă şi sunt de acord că impunitatea pentru acest tip de infracţionalitate globală nu mai poate fi tolerată. Abuzul de autoritate publică în vederea câştigului privat nu este acceptabil.

Potrivit unor estimări conservatoare, în fiecare an, o sumă cuprinsă între aproximativ 20 miliarde dolari şi 40 miliarde dolari este furată din ţările în curs de dezvoltare prin mituire, deturnare de fonduri şi practici corupte. Pierderile de oportunităţi sunt enorme. În ţările în curs de dezvoltare, cu 20 miliarde dolari s-ar putea finanţa 48.000 de kilometri de drumuri cu două benzi pavate sau oferi un tratament pentru 120 de milioane de persoane cu HIV/SIDA pentru un an întreg.

Succesul este posibil, cred cele două autoare ale articolului. Elveţia a dat înapoi Filipinelor 684 milioane de dolari din banii fostului preşedinte Ferdinand Marcos, Nigeriei 700 milioane dolari din fondurile generalului Sani Abacha, iar Peru peste 180 milioane dolari furaţi de fostul oficial guvernamental Vladimiro Montesinos.
Lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate la fel de importantă pentru G-20, asemenea crizei economice, planurilor de stimulente, reglementărilor financiare şi dezvoltării.

Cu toate acestea, nu toate ţările membre ale G-20 au ratificat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, sau UNCAC, care oferă un cadru pentru ca ţările să îşi dezvolte propriile legi care să permită depistarea paradisurilor sigure pentru infractorii care fură din lumea în curs de dezvoltare.
G-20 a cerut o acţiune mai puternică împotriva corupţiei. Trebuie să se meargă acum mai departe. Ţările care nu au semnat convenţia trebuie să facă acest lucru rapid, iar cele care au semnat şi ratificat UNCAC trebuie să o pună în aplicare, conchid semnatarele articolului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata