O cutie neagră a avionului prezidenţial decriptată în Polonia

7

Experţi polonezi au reuşit să decripteze pasaje până acum indescifrabile din conversaţiile înregistrate în cabina avionului preşedintelui Lech Kaczynski, care s-a prăbuşit în Rusia, în data de 10 aprilie, a precizat miercuri, 14 iulie, ministrul polonez al Justiţiei, Krzysztof Kwiatkowski.

‘Este o veste foarte bună: am reuşit să decriptăm extrase indescifrabile până acum‘, a declarat ministrul în faţa presei, fără să dea şi alte detalii.

Ministrul a refuzat să comenteze o informaţie difuzată de canalul particular de televiziune TVN24, potrivit căreia comandantul avionului ar fi spus în ultimele momente ale zborului: ‘dacă nu aterizez, mă vor omorî’.

Aparatul Tupolev 154, în care se aflau preşedintele Kaczynski şi soţia acestuia, precum şi oficialităţi poloneze politice şi militare cu rang înalt, s-a prăbuşit la aterizare, pe o ceaţă deasă, în apropiere de Smolensk (vestul Rusiei), ucigând toţi cei 96 de pasageri.

Dată publicităţii la începutul lunii iunie, transcrierea conversaţiilor provenind de la una dintre cutiile negre ale avionului a părut a confirma faptul că piloţii ar fi neglijat mai multe avertismente.

Înainte cu 16 minute de accident, controlorii de la turnul de control al aeroportului din Smolensk au transmis: ‘condiţiile nu permit aterizarea’.

‘Mulţumesc, vom încerca, dacă este posibil, să aterizăm, însă dacă vremea este rea, vom renunţa şi vor renunţa şi ne vor întoarce pentru un al doilea tur’, a răspuns comandantul Arkadiusz Protasiuk.

Potrivit transcrierii publicate pe pagina de internet a Ministerului polonez de interne, ce conţinea mai multe pasaje marcate ca ‘indescifrabil’, şeful Armatei Aerului, generalul Andrzej Blasik, s-ar fi aflat în cabina piloţilor cu două minute înainte de accident, însă nimic nu lasă să se înţeleagă că acesta ar fi exercitat presiuni directe asupra piloţilor.

Delegaţia poloneză urma să participe la ceremoniile prilejuite de cea de-a 70-a comemorare a masacrului de la Katyn, în care mii de ofiţeri polonezi au fost ucişi de poliţia politică sovietică în anul 1940, aminteşte France Presse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata